Fons europeus finançaran un projecte per produir biometà a la depuradora i la planta de tractament de residus de Granollers

El biometà produït s’injectarà a la xarxa de gas natural per ser consumit com una energia neta

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs Tordera han aconseguit una subvenció de poc més d’un milió d’euros dels fons europeus Feder per tirar endavant un projecte que permeti aprofitar l’excedent de biogàs que generen la planta de tractament de matèria orgànica i la depuradora d’aigües residuals de Granollers.

El projecte ja està en la fase de licitació de l’empresa que haurà de fer la construcció de la planta -ocuparà un terreny entre la depuradora i el centre de tractament de residus del Vallès Oriental- i la gestió durant el primer any de funcionament ampliable a un segon any. La inversió prevista és de 2,7 milions. A banda del Feder, els dos consorcis aportaran a parts iguals la resta de recursos. Es preveu un termini de tres anys per amortitzar la inversió.

Aspecte de la planta d’upgrading segons l’avantprojecte

Es tracta de fer un procés d’upgrading que permetrà convertir l’excedent de biogàs que ara es crema en biometà. El producte resultant s’injectarà a la xarxa de gas natural i arribarà als consumidors domèstics en forma d’energia neta perquè prové del tractament de la brossa orgànica recollida als municipis del Vallès Oriental i del Maresme i del procés de digestió anaeròbica dels fangs obtinguts en el procés de tractament de les aigües residuals generades a Granollers i poblacions de l’entorn.

El projecte s’ha presentat aquest dimarts al migdia en un acte a la seu del Consorci Besòs Tordera amb els presidents de les dues institucions: el regidor de Medi Ambient de Granollers i president del Consorci de Residus, Albert Camps; i l’alcalde de Mollet i president del CBT, Josep Monràs. També amb els equips tècnics que l’han desenvolupat i altres representants institucionals als dos consorcis i l’alcalde de Canovelles i president del Consell Comarcal, Emilio Cordero.

Monràs ha destacat que es tracta “d’un projecte únic a Catalunya i únic a l’Estat” i ha posat en valor “la potència del món municipal” representada en els dos consorcis que neixen “de la sensibilitat i la cooperació del món municipal”.

Equips polítics i tècnics dels dos consorcis / Ferran Polo

Per la seva banda, Camps ha ressaltat que la proposta “culmina anys de treball” i aporta “un valor afegit davant de la problemàtica energètica que es planteja actualment”. “És la primera pedra d’un projecte que té moltes possibilitats de futur i capacitat de replicar-se”, ha afegit. Tots dos han destacat el treball dels tècnics de les dues institucions.

Els dos consorcis preveuen que el procés d’adjudicació es tanqui aquest mateix mes d’abril o al maig. Després, arrencaran les obres. La instal·lació ha d’estar operativa el juliol de 2023 però podria ser abans.

La planta d’upgrading està dissenyada per poder ser ampliable a mesura que tant el centre de tractament de residus com la depuradora augmentin la seva capacitat de produir biogàs. En una segona fase, el projecte es podria completar destinant el biometà produït a altres usos. Per exemple, podria servir de combustible net -alternatiu a la benzina- per a les flotes de vehicles de les dues entitats o d’altres administracions.

LA PREGUNTA

Qui és favorit a les eleccions presidencials dels EUA?

En aquesta enquesta han votat 313 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't