Francesc Peregrín: “Reciclar l’alumini és un 95% més eficient que fabricar-lo del mineral”

Francesc Peregrín, CEO de l’empresa Grupal Art, de Lliçà de Vall

ANATOMIA D’UN CANVI CLIMÀTIC
Francesc Peregrín, de 58 anys, és químic metal·lúrgic i dirigeix Grupal Art, una empresa de reciclatge d’alumini que va crear el seu pare als anys 70. Des del 2008 no han parat de créixer amb una aposta convençuda per la innovació.

A què es dedica la seva empresa?
Ens dediquem a recollir tota mena de residus i subproductes d’alumini, –el que la gent entendria per ferralla–. Els valoritzem, triem, analitzem i fonem per fer aliatges d’alumini en forma de lingots. Aquests lingots els utilitzen empreses que fan peces d’alumini per colada, sobretot dels sectors de l’automació, la nàutica o la maquinària industrial.

Recuperar residus és una de les bases de la sostenibilitat.
Tota la nostra matèria primera prové de residus i subproductes d’altres empreses i els tornem a reintroduir en el procés industrial. L’avantatge de l’alumini és que és un metall reciclable gairebé infinitament. Les peces que fan els nostres clients a partir dels nostres lingots van a un cotxe; quan acabi la seva vida útil, el cotxe anirà al ferroveller, que ens portarà allò que té d’alumini i nosaltres el fondrem per reintroduir-ho al circuit econòmic.

Com a foneria han de tenir uns costos energètics molt alts, oi?
Tingui present que el cost energètic de reciclar l’alumini és un 95% més eficient que el cost energètic de fabricar alumini a partir de mineral.

Vaja.
L’alumini es fa a partir de la bauxita i fer alumini a partir d’aquest mineral és un 95% més costós que fer alumini a partir de residu reciclat. Per això el futur passa per reciclar el màxim possible d’alumini, passa perquè no calgui alumini primari, que és com li diem nosaltres al que es fa a partir de mineral.

Han patit els preus de l’energia desbocats a la seva indústria?
L’any passat ha estat un any molt difícil. Treballem molt amb gas i el preu es va multiplicar per cinc. Com totes les empreses de gas intensives, ho hem passat malament. Ara sembla que s’està normalitzant.

Es plantegen fer el salt a l’hidrogen líquid?
Sí i hi ha una gent que ho està desenvolupant i ens han triat com a empresa on instal·lar-hi un prototip. Amb la dissociació de l’aigua es genera hidrogen i oxigen i nosaltres podem fer servir l’hidrogen en substitució del gas natural i també l’oxigen per enriquir els cremadors que fan més eficient la combustió. Si obrim una planta d’hidrogen verd, aprofitarem els dos components. Som l’empresa ideal on aplicar aquesta nova tecnologia verda.

Grupal Art té vocació pel desenvolupament de solucions tecnològiques més eficients.
Darrerament hem acabat un parell de projectes amb la Generalitat, amb Acció i l’Agència Catalana de Residus. I ara estem en un projecte europeu Horizon col·laborant amb empreses, centres tecnològics i universitats de Polònia, Alemanya i Espanya en l’àmbit del reciclatge de metalls. El projecte es diu REVaMP [per Retrofitting equipment for efficient use of variable feedstock in metal making processes, en català ‘Equips de readapació per a l’ús eficient de matèries primeres en professos de fabricació de metalls’]. L’àmbit de l’alumini del REVaMP el liderem nosaltres, juntament amb la firma Refial. I també som en un altre projecte estatal per intentar la introducció d’alumini a partir de materials de reciclatge en la impressió 3D. I ara també acabem de presentar-nos a un projecte d’economia circular dels fons Next Generation.

Sobta que una empresa mitjana sigui tan dinàmica en recerca i desenvolupament (R+D).
Després de la crisi tremenda del 2008, podíem haver-nos replegat o ampliar amb l’aposta per l’exportació, la innovació tecnològica, l’R+D i la sostenibilitat. Vam apostar per aquesta segona opció i ens va sortint prou bé. Estem contents.

Francesc Peregrín, CEO de Grupal Art, de Lliçà de Vall / Griselda Escrigas
Francesc Peregrín, CEO de Grupal Art, de Lliçà de Vall / Griselda Escrigas

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 80 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't