ANATOMIA D’UN CANVI CLIMÀTIC
Després de dècades al capdavant de la companyia d’autobusos, Francesc Sagalés, a punt de fer 80 anys, està dedicant els seus esforços a la finca Mas Curró, a Caldes, on hi té oliveres de les varietats vera del Vallès i arbequina.
Vostè ve del món dels transports, com és que ara és al món de l’oli?
De fet, hi soc des de fa molt temps. Tota la vida que hem tingut el mas Curró, ve per part de la meva mare. I a collir olives ja hi anàvem de petits. Mentre vaig estar treballant intensament al ram dels transports ho vaig deixar i, a partir del 94-95, quan els meus fills van començar a treballar a l’empresa Sagalés, vaig començar a reocupar-me de les oliveres i de collir olives. A poc a poc, he anat entrant a fons en aquest món i hem aconseguit un oli de molta qualitat.
Dos dels seus olis han rebut premis al 18è China International Olive Oil Competition, oi?
Sí, són olis que s’aprecien molt des del punt de vista del gust. I el premi va ser pura casualitat. Un senyor xinès va presentar els nostres olis per iniciativa seva. I entre 400 participants d’arreu del món, els nostres olis van aconseguir una medalla d’or i una de plata a la categoria d’olis intensos.
Quines varietats cultiven?
La vera del Vallès i l’arbequina. La finca té una meitat a Sentmenat i una meitat a Caldes, som al límit dels dos Vallesos. La frontera entre les dues comarques passa per dins de la finca.
Ara que les oliveres són en flor és un bon moment per saber com serà la collita d’enguany?
Si no s’espatlla per tempesta o pedregada, tindrem una bona collita d’olives. Tot apunta que tornarem als números de fa gairebé cinc anys. Els anys 2020 i 2021, la producció va ser pírrica per culpa de la pandèmia i, des del 2022 fins ara, la sequera i sobretot les altes temperatures ens han perjudicat molt. En aquest 2024 fins ara no ha fet aquelles calors màximes i ha plogut. La flor s’ha anat polint bé, ja està germinant i a les oliveres ja es veuen néixer les primeres olives, i abundants.
Noten els efectes del canvi climàtic?
L’any passat ens van perjudicar moltíssim les puntes de calor. Les alzines o els pins, per exemple, es comencen a cremar a partir dels 43 graus. Les oliveres són capaces d’aguantar la calor una mica més. Però unes moltes altes puntes de temperatura, encara que només sigui segons, fan malbé fruits, fulles. I això és el que ens va passar a gairebé a tot Catalunya i la resta d’Espanya l’any passat.
Es plantegen estratègies per adaptar-se a aquests canvis del clima?
Estem millorant l’eficiència de la xarxa de reg i reparem contínuament les fuites que ens provoca la fauna silvestre. També mantenim una coberta vegetal a sota les oliveres. O sigui, deixem que creixi la flora perquè hi hagi insectes, aus, rèptils. D’això se’n diu olivars vius. Igualment, incorporem les restes que tenim de la poda en aquestes cobertes vegetals i així evitem haver-les de cremar. I també estem fent col·laboracions científiques. El 2022 vam participar en el Futureco Bioscienc per avaluar l’eficàcia d’un biopesticida per controlar la mosca de l’olivera. El 2023, vam participar en el projecte Interreg Transgrowth, organitzat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat, per aplicar subproductes que generem a la finca, com ara fulles seques, fems, palla…
Com s’imagina el futur de Mas Corró?
Ara tenim la sort d’unes oliveres que fan uns olis que es premien. Fins al 2020 havíem estat plantant unes 500 oliveres anuals i aquest any només en plantarem unes 100 o 150. En propers anys, m’agradaria fer una plantació ecològica del tot i, és clar, que el Mas Curró fos autosuficient econòmicament. Ara mateix costa diners, però ha d’arribar el dia que la venda d’olis i altres productes mantinguin bé la finca.
{{ comment.text }}