Germans de nens amb càncer recobren el protagonisme en unes colònies terapèutiques a Sant Esteve

Desenes de nens que pateixen l’experiència de tenir germans amb càncer inicien aquest diumenge unes colònies terapèutiques amb activitats que els ajudaran a expressar les seves emocions i en què, per uns dies, recobraran el protagonisme que han perdut a casa. Es fan a Sant Esteve de Palautordera.


El 9 Nou
25/08/2012

“Per uns dies deixen de tenir l’etiqueta de “germà de” per convertir-se en protagonistes”, ha explicat, la psiconcòloga infantil de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, Eugenia Bustelo.

Bustelo és una de les tres psicòlogues especialistes en oncologia infantil que acompanyaran els 32 nens d’entre 7 i 17 anys que, fins al 30 d’agost, passaran unes petites vacances a la casa de colònies de Castell de Fluvià, a Sant Esteve de Palautordera.

En tots els casos es tracta de nens que tenen un germà malalt de càncer o que ja s’ha curat i que no presenten cap patologia psiquiàtrica, encara que a alguns d’ells se’ls fa un seguiment psicològic durant tot l’any.

En aquestes colònies, organitzades per Catalunya Contra el Càncer -filial de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC)-, els nens realitzen activitats típiques com rutes en bicicleta, banys a la piscina o excursions.

Però a més, durant 90 minuts al dia, es realitzen tallers psicològics en què, mitjançant jocs o activitats de grup, els nens aprenen a familiaritzar-se de forma progressiva amb les diferents emocions i sentiments que tenen, amb l’objectiu que l’experiència de tenir un germà malalt els resulti menys traumàtica.

El sentiment de culpa, la por, l’ansietat, la gelosia o el trastorn de la son són alguns dels símptomes que apareixen en nens que viuen el sofriment d’un germà malalt, una situació que, sovint, els comporta també un canvi d’hàbits.

En casos greus en què el nen malalt ha d’estar diversos mesos ingressat, els pares, si no viuen a prop de l’hospital, es veuen obligats a deixar els fills amb altres familiars.

Davant aquestes situacions extremes que obliguen els pares a estar molt centrats en el fill malalt, els germans sans queden en un segon terme i “tenen la sensació que s’han oblidat d’ells”, destaca Bustelo.

Segons l’especialista, aquest conjunt de símptomes és normal que apareguin davant aquestes situacions, però és important saber-los expressar i gestionar per evitar més estrès.

Les últimes edicions d’aquestes colònies, que organitza anualment Catalunya Contra el Càncer, han demostrat que gairebé la meitat dels nens tornen a casa amb un canvi en la seva conducta que els permet implicar-se en la malaltia del seu germà i expressar millor les seves emocions.

“Arriben a casa molt més comunicatius i, a vegades, fins i tot ensenyen als pares que es pot parlar de la malaltia amb naturalitat”, destaca la psiconcòloga.

Els experts coincideixen que és important que els pares passin temps amb el seu fill sa i els proporcionin respostes honestes a les preguntes que els plantegen sobre la malaltia, perquè així els petits se senten més segurs.

En aquest sentit, Catalunya Contra el Càncer planteja crear en un futur grups d’ajuda, en l’àmbit hospitalari, conduïts per psicòlegs que fomentin la comunicació entre pares i fills i entre germans.

Amb donacions d’entitats públiques, de 243 empreses i 6.654 socis, Catalunya Contra el Càncer ofereix serveis d’atenció psicosocial a malalts de càncer i els seus familiars, desplega programes de prevenció i promoció de la salut i impulsa la investigació oncològica.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 296 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't