El govern posarà més condicions als projectes d’horts solars en camps de conreu

Caldrà l’acord majoritari amb els propietaris dels terrenys i una comunicació prèvia als ajuntaments

El Departament d’Acció Climàtica promourà una modificació del decret d’energies renovables –16/2019– que regula la creació d’instal·lacions fotovoltaiques i eòliques. Posarà més condicions per a la seva implantació amb uns canvis normatius que busquen que s’asseguri la participació del territori.

Per una banda, els promotors només podran iniciar la tramitació si compten amb l’acord majoritari dels propietaris (podria situar-se al voltant del 85% de la superfície). Per l’altra, hauran de fer una comunicació prèvia als ajuntaments.

També s’introduiran condicionants en funció de la qualitat dels terrenys de conreu on es vulguin fer les instal·lacions. Es tindrà en compte la capacitat agrològica que indica l’Institut Cartogràfic de Catalunya. En sòls profunds, plans i sense pedra es preveu que estigui totalment restringit. En sòls de qualitat mitjana, el sostre màxim permès serà del 5% dels camps de regadiu i del 10% dels camps de secà del conjunt d’una mateixa comarca. En cas de terrenys poc profunds, amb pendents i pedra no hi haurà limitacions.

També es permetran les instal·lacions en camps abandonats des de fa més de 20 anys que hagin estat ocupats per bosc independentment de la capacitat agrològica fixada per l’ICC. D’aquesta manera, es busca distribuir el nombre d’instal·lacions i evitar la concentració de parcs fotovoltaics o eòlics a les mateixes zones.

La Generalitat ha rebut, fins ara, vuit projectes per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques al Vallès Oriental. D’aquests, n’hi ha cinc que ja han rebut un pronunciament de la Ponència de les Renovables, l’òrgan encarregat d’analitzar la viabilitat de l’emplaçament: en tres hi ha hagut pronunciaments a favor amb condicions (Samalús, Cardedeu i les Franqueses) i, en dos, s’ha descartat (la Garriga i Santa Agnès, a la Roca).

Hi ha tres projectes pendents de ser analitzats. Amb tot, uns i altres quedaran afectats pels canvis a la normativa. Només els esquivaran quatre projectes de fotovoltaiques arreu de Catalunya perquè ja havien arribat al tràmit d’informació pública.

Promotors i contraris als horts solars estan a l’expectativa de com es concreten els canvis. Ángel Laparte, de l’empresa que impulsa el projecte entre Cardedeu, Llinars i Vilamajor, entén que “no els afectarà” i assegura que tenen el vistiplau de la majoria de propietaris i que la decisió de la ponència avala l’espai escollit. Jordi Rosàs, d’Unió de Pagesos, entén que els tràmits fets fins ara quedaran suspesos i celebra les restriccions per a terrenys d’alt valor agrícola: “Els projectes de la comarca estan en terres que són productives.” El de Marata, posa d’exemple, “afecta una zona de regadiu”.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

En aquesta enquesta han votat 209 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't