La moció demana que l’Ajuntament negociï amb els responsables d’aquests establiments per tal que donin aquests productes a les entitats i organitzacions que ajuden les famílies més necessitades.
La moció també insta l’Ajuntament a fer arribar al Parlament de Catalunya una proposta de llei que reguli aquesta situació, tot obligant les grans superfícies a donar els productes que encara siguin aptes per al consum sempre que els faltin cinc dies per caducar. El secretari d’organització de les JERC de Granollers i el Vallès Oriental, Àlex Mir, explica que la majoria de cadenes ja col·laboren amb entitats com El Xiprer, però encara n’hi ha alguna, com Mercadona que no tenen cap protocol de col·laboració. Un extrem que corrobora la responsable d’El Xiprer, Mercè Riera.
L’entitat solidària de Granollers centralitza la recollida de la majoria dels aliments que es recullen diàriament en furgonetes de la mateixa organització. “Recollim aliments envasats i frescos de tota mena, els traiem les etiquetes i comprovem que estiguin en bones condicions”, diu Riera, que admet, però, que encara queden algunes petites botigues amb les quals caldria arribar també a acords de recuperació d’aliments.
En aquest sentit, la regidora de Serveis Socials de Granollers, Maria del Mar Sánchez, explica que Granollers juga amb l’avantatge de tenir una entitat com El Xiprer. “Altres localitats han hagut d’improvisar sistemes”, diu la regidora, que es mostra oberta a debatre la moció d’Acció Granollers. “Tenim una relació fluïda amb El Xiprer i quan ens demanen que fem de mitjancer amb alguna superfície comercial ho hem fet sempre, però estem disposats a debatre la moció i si cal arribar a algun acord ho farem”. Segons Sánchez, la feina d’El Xiprer fa que a Granollers no sigui habitual veure persones esperant per recollir aliments a la part del darrere dels supermercats.
Des del Banc d’Aliments, el delegat del Vallès Oriental, Santiago Gelabert, diu que aquest any s’ha posat en marxa un programa de col·laboració en què participen gairebé totes les cadenes. En alguns casos, la logística de la recollida la fan entitats col·laboradores com El Xiprer i en altres, com en la cadena Lidl, el transport el fa la mateixa empresa. Gelabert calcula, però, que més de la meitat dels aliments aprofitables acaben llençats.
{{ comment.text }}