Granollers disposarà des d’aquest mes d’un centre d’acollida de refugiats

Les accions d’acollida de la ciutat inclouen un habitatge per a una família i es fan en col·laboració amb la Creu Roja

Granollers disposarà a partir d’aquest mes de juliol d’un centre d’acollida per a persones refugiades. Aquest centre, que concreta el treball conjunt que porten a terme l’Ajuntament i la Creu Roja, té una capacitat per a 10 places. Les estades són de sis mesos, de manera que durant l’any hi passaran 20 persones.

Aquests refugiats arribaran a la ciutat directament d’un camp del Líban i, en aquest centre, faran el procés d’acollida capitanejat per la Creu Roja. L’entitat humanitària ja ha fet la selecció de les cinc persones que treballaran al centre: dos treballadors socials, un integrador social, un psicòleg i un auxiliar administratiu. Els professionals faran l’acompanyament per fer tràmits d’empadronament, tramitar la targeta sanitària, o conèixer l’entorn i l’idioma. Són tasques de suport perquè els refugiats tinguin autonomia i més facilitats d’integració.

El mateix equip de professionals identificarà les necessitats de voluntariat en funció de les característiques de les persones refugiades que arribin. De manera coordinada amb l’Ajuntament de Granollers, i a través del Punt del Voluntariat es farà una crida per cobrir places de voluntari. Els candidats hauran de passar per un procés de selecció i formació previ.

Programes d’acollida temporal

L’Assemblea comarcal de la Creu Rioja a Granollers es coordina amb diferents departaments de l’Ajuntament per garantir l’acollida i la integració de la població refugiada. Aquesta actuació s’emmarca dins del Programa Estatal d’Atenció als Sol·licitants d’Asil i Persones Refugiades, del qual Creu Roja és una de les entitats gestores des de fa més de 30 anys arreu de Catalunya i de l’Estat espanyol.

Les persones que accedeixen al programa estatal d’acollida i integració, com les que en breu arribaran al Vallès Oriental, tenen dret a una primera fase d’acollida residencial per un període de sis mesos -amb possibilitat de pròrroga fins a nou mesos-, per continuar amb fases posteriors d’acompanyament i suport social, laboral i econòmic.

Aquestes persones rebran, a més, una atenció que inclou l’acompanyament jurídic en la seva sol·licitud de protecció internacional, atenció psicosocial, accions d’inclusió social, formatives i laborals, en les quals es treballa en la vinculació amb el territori, el coneixement de l’entorn i l’adquisició d’habilitats personals i socials adaptades a la societat d’acollida.

Aquest centre d’acollida per a persones refugiades es destina només a la fase d’acollida, que té una durada de sis mesos. Passat aquest període, aquestes persones entren en la fase d’integració, que té una durada prevista de 12 mesos. En aquesta fase, les persones s’instal·len en un pis. L’objectiu d’aquesta fase és que els refugiats aconsegueixin autonomia i inserció laboral.

Un habitatge a disposició d’una família procedent de Berga

En paral·lel, l’empresa municipal Granollers Promocions està fent reformes a un habitatge perquè en les properes setmanes s’hi pugui instal·lar una família provinent del Centre d’Acollida de Berga. En aquest habitatge, la família hi podrà començar la fase d’integració.

Granollers ha finançat diversos projectes de suport a l’acollida de població refugiada en trànsit, sota coordinació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. En el programa, s’hi han invertit 1,5 milions d’euros, provinents del món local català per poder donar assistència en rutes de fugida, suport als municipis que es troben en la ruta de les persones refugiades, l’acollida a Catalunya i educació en desenvolupament i sensibilització.

A més de donar suport econòmic als projectes i participar en les taules de coordinació, Granollers ha organitzat els últims anys accions de difusió de la situació en què es troben les persones refugiades i sensibilització, sota impuls de les entitats i la ciutadania i el suport de l’Ajuntament.

L’Ajuntament també va aprovar un protocol d’acollida de persones refugiades el mes de setembre passat, i un equip tècnic treballa per coordinar els recursos que la ciutat posa a disposició d’aquestes persones.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't