Granollers engega la primera caldera de biomassa que escalfa cinc equipaments de Roger de Flor

L’Ajuntament assegura que les emissions estan molt per sota dels límits marcats i que se’n farà un control constant


02/03/2020
Granollers

L’Ajuntament de Granollers ha posat en marxa la caldera de biomassa que permet escalfar i dotar d’aigua calenta sanitària les instal·lacions de cinc equipaments de la zona nord del carrer Roger de Flor: l’Escola Municipal de Treball, l’escola Salvador Llobet, l’escola Salvador Espriu i el cinema Edison, situat dins del Centre Cultural del carrer Joan Camps.

La caldera, que consumeix estella forestal procedent de boscos del Montnegre, s’ha presentat aquest dilluns a la tarda. Amb tot, ja fa un mes que funciona. Permet substituir les calderes de gas natural que, per ara, es mantenen als equipaments per si cal reactivar-les si hi ha qualsevol mena de problema.

La nova caldera permetrà estalviar uns 12.000 euros a l’any en combustible a l’Ajuntament. A la vegada, reduirà les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera en 195 tones anuals.

En la presentació d’aquest dilluns a la tarda, hi han participat representants de l’Ajuntament, de la Diputació, del Departament d’Ensenyament i d’alguns dels equipaments que es beneficien d’aquesta nova caldera de biomassa.

El regidor de Medi Ambient, Albert Camps, ha destacat que la caldera compleix perfectament les normatives d’emissions. “Les emissions estan molt per sota del què marquen les normatives”, ha dit Camps. A més, ha recordat, hi ha cinc calderes més antigues i menys eficients que es desactiven.

“Abans d’iniciar el projecte, vam preguntar al CSIC si Granollers podia fer instal·lacions d’aquest tipus sense perjudicar la qualitat de l’aire. La resposta va ser que sí i que depèn de què es cremi i de com es cremi”, ha indicat.

En aquest sentit, l’alcalde Josep Mayoral, ha afirmat que l’Ajuntament serà molt escrupolós. “Tindrem els controls posats permanentment perquè aquest és un lloc sensible”, ha dit atenent a la proximitat de centres educatius. “Vetllarem perquè no hi hagi la més mínima desviació d’allò que s’ha previst”, ha assegurat.

La instal·lació s’ha finançat amb aportacions del govern de la Generalitat a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder). També de la Diputació de Barcelona, amb una aportació de gairebé 200.000 euros en aquesta caldera, i l’Ajuntament. Els fons Feder i els de l’ajuntament també permetran finançar una segona instal·lació -de més potència- que es situarà a l’àmbit sud del carrer Roger de Flor.

En aquest cas, subministrarà escalfor i aigua calenta sanitària a set equipaments: els pavellons del Tub i del Parquet i les pistes municipals d’atletisme; l’institut Carles Vallbona i l’escola Ferrer i Guàrdia i tres espais de Roca Umbert: la impremta municipal, el taller d’artistes i el Centre de Cultura Popular i Tradicional La Troca. Les obres començaran abans de l’estiu amb l’objectiu que la instal·lació estigui punt a final d’any.

La inversió, en aquest segon cas, serà d’uns 785.000 euros. La instal·lació permetrà eliminar les emissions de 134,4 tones de diòxid de carboni a l’atmosfera cada any. L’estalvi serà de 28.000 euros a l’any.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 876 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't