Granollers estalvia fins al 60% en energia als pavellons amb un campionat entre usuaris

La primera fase del Campionat d’Estalvi Energètic que va impulsar l’Ajuntament de Granollers a una dotzena d’equipaments esportius de la ciutat va permetre aconseguir reduccions màximes de fins a un 60% en el consum d’algunes instal·lacions esportives.


El 9 Nou
29/08/2012

En altres casos, però, no hi va haver reducció de la despesa en aigua, llum i gas. La primera fase d’aquest campionat es va fer durant el mes de juny dins dels actes de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible. L’Ajuntament, però, considera que cal esperar a final d’any per conèixer la incidència real que la iniciativa ha pogut tenir en el consum d’aquests equipaments.

Els 12 equipaments esportius es van dividir en tres grups segons el nombre d’usuaris que tenen. Entre els equipaments grans (més de 36.000 usuaris durant l’any 2011 excloent els caps de setmana), el guanyador –major estalvi– va ser el pavelló del carrer Girona (42.488 usuaris l’any 2011), on juga i entrena del CB Granollers. Per darrere, van quedar el pavelló del Tub (43.501 usuaris), segon; les pistes d’atletisme (50.919), terceres, i el pavelló de Can Bassa (36.578), quart. Dels espais esportius mitjans (entre 13.000 i 36.000 usuaris a l’any passat), el guanyador va ser el camp de futbol de Ponent (21.690 usuaris). El segon lloc va ser per al camp de futbol del carrer Girona (35.054) i el tercer per al camp de futbol de Primer de Maig (25.971). Per darrere, el pavelló municipal (13.377) i el Palau d’Esports (13.377). En els equipaments petits (amb fins a 13.000 usuaris a l’any), va guanyar el camp de futbol de Can Gili (5.388 usuaris). Per darrere, el camp de futbol de la Font Verda (12.346 usuaris) i el nou pavelló del Congost (8.653).
Per poder fer el campionat, l’Ajuntament va fer una anàlisi prèvia dels consums de totes les instal·lacions esportives de la ciutat. A partir d’aquí, s’han comparat aquests consums amb els que es van produir durant el campionat per fixar la quantitat d’estalvi assolit.

Per difondre el campionat, es va comptar amb la complicitat dels conservadors dels equipaments. A més, es van col·locar cartells o adhesius a les aixetes de bany i dutxes o al costat dels interruptors de la llum per recordar als usuaris la necessitat de reduir el consum. S’ha incidit en la necessitat de fer un bon ús de les instal·lacions perquè un equipament pot tenir un bon disseny energètic però no serveix de res si no se’n fa un bon ús.

La iniciativa persegueix un doble objectiu. D’una banda, s’aconsegueix reduir el consum i, per tant, les despeses de manteniment de les instal·lacions esportives. En paral·lel, es treballa en la conscienciació dels usuaris per generar bons hàbits que es vol que repercuteixin més enllà de les setmanes que s’ha fet el campionat.

L’anàlisi que s’ha fet dels consums energètics també ha servit per millorar el control i, per tant, detectar avaries –com fuites d’aigua– que provocaven un increment de la despesa. Ara hi ha un coneixement gairebé a diari dels consum, fet que permet detectar en poc temps variacions que poden ser un símptoma d’una fuita d’aigua o d’algun altre problema a les instal·lacions.

L’Ajuntament de Granollers es planteja estendre aquesta iniciativa a altres instal·lacions municipals com, per exemple, els centres educatius. El Pla de l’Energia Sostenible de Granollers (PAES), que es va aprovar l’any 2009, preveu que es facin accions per buscar l’estalvi i una major eficiència energètica dels edificis públics.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 879 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't