L’Ajuntament de Granollers està fent una sega selectiva als espais verds urbans per afavorir el cicle biològic. Consisteix a segar per sectors i zones, de manera que la vegetació d’interès no es talla, però la de l’entorn, sí.
En àrees de pas, per exemple, se sega baix, per facilitar el lleure i l’esport dels ciutadans, unes activitats que, amb la desescalada, molts ciutadans i ciutadanes practiquen de manera assídua.
Segons fonts municipals, amb la sega selectiva s’afavoreix el tancament del cicle biològic de les plantes amb la fauna associada, insectes i ocells que exerceixen un control natural de les plagues que afecten els vegetals, de manera que no cal utilitzar productes fitosanitaris, perjudicials per a les persones i la fauna.
Els parcs del Congost, Puig de les Forques, Ramassar i Lledoner; la plaça de la Llacuna, la verneda de Can Gili i el passeig de la conca del Besòs són alguns dels espais on els tècnics fan aquest tipus de sega.
Com a norma, els tècnics municipals no utilitzen cap mena d’herbicida per eliminar o controlar la vegetació no desitjable: aquest control es fa de forma manual i mecànica. Només quan l’alternativa biològica no dona resultats es fan servir fitosanitaris químics de molt baixa toxicitat.
Un context de primavera excepcional en pluja i temperatures, i l’aturada de l’activitat humana pel confinament, han fet que la vegetació hagi crescut de manera abundant, als espais verds urbans, paviments de sauló, escocells i a qualsevol escletxa de l’asfalt.
La superfície dels espais verds municipals és de 210 hectàrees, amb 20 parcs que ocupen una extensió de 50 hectàrees; 64 jardins ( 21,5); 34 espais verds en equipaments (13,4); 69 places (11,8); espais lliures (7,3) o elements de vialitat, com ara rotondes (6,8).
El total d’arbres és de 19.000 exemplars (7.164 dels quals, plantats en línia al carrer), les capçades dels quals sumen una extensió de coberta verda, i per tant, d’ombra, de 400.000 metres quadrats. Els espais vinculats a la xarxa hidrogràfica i espais de transició sumen 100 hectàrees. El verd urbà es completa amb més de 200 jardineres.
“CAMINADES PER GRANOLLERS”
Amb el propòsit de donar a conèixer l’entorn natural, Editorial Alpina, amb el suport de l’Ajuntament, publica aquest mes una segona edició de la guia Caminades per Granollers, un recull de cinc rutes a l’entorn de la ciutat (verneda de Can Gili, Puig de les Forques, Can Cabanyes, serra de Llevant i serra de Ponent), i una sisena pel centre històric.
Es tracta de passejades d’entre 3 i 11 quilòmetres de longitud, circulars i per a un públic ampli, des d’infants a gent gran, que conviden a descobrir el patrimoni natural i a fer salut.
{{ comment.text }}