Granollers fa un acte d’agraïment als testimonis del bombardeig del 31 de maig de 1938

La campanya “Contra l’oblit” ha recollit els relats de més persones que van viure l’atac de l’aviació feixista

Granollers ha fet aquest dilluns un acte públic d’agraïment a les persones que han donat el seu testimoni del bombardeig de la ciutat del 31 de maig de 1938 per l’aviació feixista, durant la Guerra Civil.

L’acte s’ha fet a la sala Tarafa amb l’assistència d’una vintena de testimonis i el seus familiars i suposa el tancament de la campanya “Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig” que durant tot un any ha servit per recollir els darrers testimonis (orals, escrits, en imatge i, fins i tot, fonts secundàries) del bombardeig.

Amb tots els testimonis, el periodista i escriptor Albert Forns prepararà un diari del bombardeig de 31 de maig de 1938.

El mateix escriptor ha explicat, durant l’acte, que, tot i que la campanya hagi acabat, a partir d’ara, “qualsevol testimoni nou serà benvingut. Si algú té una història que no sabem, ens la pot fer arribar. Poden ser testimonis directes o bé indirectes, del que recordin que s’explicava a casa”.

Forns preveu tenir enllestit el llibre d’aquí a un any, aproximadament. “Estic veient els vídeos i les històries de tots vostès. Serà un llibre que ens permetrà tenir totes les històries individuals connectades. Són testimonis que impacten i que s’han d’escoltar”.

L’escriptor també ha explicat que, aquest any ha passat per quatre instituts de la ciutat per explicar el bombardeig a uns 250 alumnes de quart d’ESO.

“Els hem explicat el que va passar a Granollers, cas per cas, a partir de les seves històries i el fet de saber que eren persones que viuen a la mateixa ciutat els ha impactat. I saber que, ara, encara hi ha llocs al món que estan vivint situacions iguals. Els joves anaven entenent la magnitut del que va passar aquí; amb tota la sang i tota la crueltat que hi havia”.

Albert Forns remarcava la importància de tots els relats recollits que a partir d’aquest mateix dilluns es poden veure al portal web de l’Arxiu d’Imatges, apartat Fonts Orals.

“Són històries que dialoguen entre sí i que es complementen. A vegades, detalls que explica una persona els recorden altres persones. Tot nou testimoni aporta informació i coses que no sabíem”.

Forns parla amb Maria Baró i Esteve Aubanell, aquest dilluns a la Sala Tarafa/Josep Villarroya

Durant l’acte s’ha projectat un vídeo amb els darrers testimonis recollits en la campanya “Contra l’oblit” i Albert Forns ha parlat en directe amb dos dels testimonis presents a la sala, Maria Baró i Esteve Aubanell. En aquesta campanya s’han recollir 16 testimonis de persones que, durant els fets, tenien entre 5 i 13 anys i que s’ha sumat al mig centenar de testimonis que es conserven.

Una trentena d’alumnes de quart i cinquè de Primària de l’escola Pereanton han interpretat diverses cançons sota la direcció de la mestra de música Marta Noró.

Els nens i nenes de l’escola Pereanton van interpretar diverses cançons/Josep Villarroya

L’alcaldessa, Alba Barnusell, ha donat les gràcies “a tots els que ens heu donat la vostra veu” i ha destacat la rellevància dels testimonis. “És important per a la ciutat recollir la història d’uns moments molt difícils. No hem puc imaginar el que vau viure. Només fent memòria podem avançar i fe una ciutat i un món més just. El que vau viure vosaltres no ho ha de viure mai més ningú”.

HOMENATGE AL CEMENTIRI

Aquest dimarts a les 9 del matí es farà al cementiri de Granollers l’acte memorial del 84è aniversari del bombardeig de Granollers i d’homenatge a les víctimes.

Com cada any, aquest acte es farà coincidint amb l’hora exacta en què cinc avions italians Savoia-S 79, amb base a l’illa de Mallorca i al servei del general Franco, van bombardejar Granollers.

L’atac va durar un minut i va causar nombrosos morts i ferits, com també la destrucció del centre de la ciutat. La xifra de víctimes registrades és ja de 226 morts. En el marc de la feina continuada que es fa des de l’Arxiu Municipal i Can Jonch, durant el darrer any s’han pogut documentar dues víctimes més (Providència Casanovas Isbert i Maria Capmany Franques) que s’han afegit al llistat de morts i també al bosc de la Pau.

LA PREGUNTA

Creu que la literatura ha de ser obligatòria a Batxillerat?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't