Granollers homenatja set veïns deportats a camps de concentració nazis

L’acte, que es farà aquest diumenge, es fa en la setmana en la qual es rememora el Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust

Granollers organitza un acte d’homenatge als set veïns de de la ciutat que van ser deportats a camps nazis que es coneixen fins a data d’avui. En la mateixa setmana en què es rememora el Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust, les cases on van viure les set víctimes, desvelades pel treball de recerca Els vallesans als camps nazis de la granollerina Núria Sala i Ventura, tindran unes petites llambordes cobertes amb una fulla de llautó a les dades de cada persona deportada.

És l’adhesió de Granollers als actes del dia internacional i mostra l’objectiu municipal de recuperar la memòria de les persones i els col·lectius afectats pels conflictes, i també el punt de partida dels actes de commemoració del 80è aniversari del bombardeig de Granollers, aquest mateix 2018.

L’Ajuntament de Granollers s’ha adherit al projecte Stolpersteine, consistent a la col·locació de les llambordes recobertes de llautó, i que relaciona art i memòria. Cada pedra és única i feta especialment a mà,  com a gest de respecte i humanitat, que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.

L’homenatge consistirà en la col·locació d’una llamborda amb gravades de cada deportat davant de la seva última adreça coneguda

El creador d’aquest homenatge és l’artista alemany Günter Demnig, que ha estat convidat pel Memorial Democràtic de Catalunya i pels ajuntaments de Granollers, Girona, Sabadell, Olesa de Montserrat, els Guiamets i diversos municipis de la Segarra, per col·locar les stoperteine (en alemany, pedra que fa ensopegar) als municipis respectius.

Amb aquestes llambordes Demnig volia fer tornar de manera simbòlica al seu veïnat totes les persones deportades molts anys després d’haver desaparegut. Actualment, hi ha 50.000 stopersteine en 21 països euroepus.

Demnig serà a Granollers el dia 28 per col·locar cada Stolpersteine a partir de les 9 del matí, als voltants del carrer Tarafa, 90-92, on vivia Josep Pibernat. Seguirà el recorregut fins al carrer Girona, davant del camp de futbol, on vivia Artur Masjuan. Continuarà fins al carrer Josep Umbert, a tocar de l’estació d’autobusos, última adreça coneguda de Per Giner. Al carrer Álvarez de Castro és col·locarà la pedra en homenatge a Francesc Abelló, al carrer Ricomà, 53, la de record de Francesc Mompart, al carrer Sant Jaume, 57, la de Miquel Jané i, finalment, a la plaça de les Olles es recordarà Josep Pont.

Al voltant de 2/4 de 12 es farà una recepció als familiars de les víctimes a l’ajuntament de Granollers.

Una exposició i una conferència sobre l’holocaust

L’Ajuntament ha programat dures iniciatives més al voltant del Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust. Aquest dijous, dia 25, es podrà veure a l’Espai d’Arts de Roca Umbert l’exposició “Testimony Memory Oblivion” (Testimoni oblidat). Aquesta exposició de Shani Bar, que es podrà visitar a Roca Umbert durant un mes, anirà acompanyada d’una taula rodona sobre Art i memòria històrica, amb les artistes israelianes Shani Bar i Ella Littwitz, que moderarà el comissari de l’exposició Oriol Fontdevila, el dia 1 de febrer, i d’8n taller familiar amb treballs de recuperació de la memòria històrica, el dia 8.

Divendres, 31 de gener, a Can Jonch es farà una conferència sobre el projecte Stolpresteine, a càrrec de la sociòloga Marta Simó, especialista en l’holocaust.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 61 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't