Granollers i Mollet van complir durant l’any 2019 amb el valor límit anual dels nivells de diòxid de nitrogen per a la protecció de la salut humana fixat en un màxim de 40 micrograms per metre cúbic. Granollers suma el sisè any de compliment amb un volum mitjà de 34 micrograms per metre cúbic d’aire al llarg de tot l’any. És un microgram superior a la xifra de 2018.
Mollet, per la seva banda, manté la tendència a la baixa que ja va registrar durant el 2018 quan va tancar amb 40 micrograms per metre cúbic, just el valor màxim de compliment. L’any 2019 la mitjana va ser de 38 micrograms per metre cúbic d’aire, dos menys que l’any anterior. Mollet havia incomplert el límit almenys des de 2012.
Els resultats de 2019 que avança EL 9 NOU són fruit de l’anàlisi de les dades que publica la Generalitat en el portal de dades obertes i que provenen de les estacions de control de la qualitat de l’aire que hi ha a Mollet, a prop del camp de futbol del Germans Gonzalvo, i a Granollers, al carrer Francesc Macià, a tocar del Palau d’Esports. Són xifres no definitives a l’espera de la publicació dels resultats que el Departament de Territori i Sostenibilitat farà més endavant.
La regidora de Projectes Urbans de Mollet, Mireia Dionisio, apunta que estan “satisfets” amb aquesta davallada. “Són dades que anem analitzant perquè la qualitat de l’aire és un tema que ens preocupa”. També recorda la influència que tenen les vies d’alta capacitat que envolten Mollet. “Hi passen uns 260.000 vehicles cada dia”.
Respecte a la presència de PM10, Granollers va registrar una mitjana de 27 micrograms per metre cúbic d’aire en el conjunt de l’any. Com passa amb el diòxid de nitrogen, és un microgram més que l’any anterior. Hi va haver 14 dies en què es va superar el valor límit diari per a la protecció de la salut humana, que està fixat en una mitjana de 50 micrograms per metre cúbic d’aire. També empitjora respecte al 2018 (6 dies) però millora la xifra de 2017 (20).
La Generalitat, seguint la normativa europea, estableix que, com a màxim, hi pot haver 35 dies l’any amb valors mitjans per damunt de 50. A més, les superacions d’alguns d’aquests 14 dies van ser provocades per invasions de masses d’aire amb pols en suspensió. Aquests dies no es computen a l’hora de determinar si se superen els 35 dies marcats. L’estació de Mollet no comptabilitza PM10.
Les condicions climatològiques del 2019 van ser més adverses que les del 2018 amb més situacions anticiclòniques amb estancaments de masses d’aire que dificulten la dispersió dels contaminats. De moment, aquest 2020 hi ha hagut un tres de superació del valor mitjà diari de 50 micrograms de PM10, els dos darrers el cap de setmana passat per una entrada de pols africana després del pas de la borrasca Glòira. L’any passat, n’hi va haver dos en tot el mes.
{{ comment.text }}