El curt “Ngoor Gayan, una història serer” va fer festa dijous al Cinema Edison de Granollers. L’equip va mostrar el documental rodat al Senegal i va haver-hi tot d’actuacions de persones vinculades al film.
Ngoor Gayan neix l’any 2021, quan Jan Beltran, de Vallromanes, va empescar-se a gravar una pel·lícula a l’illa de Mar Lodj, al Senegal, mentre oferia als infants del poble uns tallers de comunicació audiovisual. Allà va conèixer tot de gent que, d’una manera o altra, formaria part del curt i no faltaria aquest dijous a l’Edison: Mar Barbany, de Granollers, qui viu a Mar Lodj i hi té un hostal, el mateix on s’allotjarien Beltran i companyia; el Mag Nani, d’Olot, que viatjava per l’Àfrica oferint espectacles; o el mateix Papi Dogue, habitant de l’illa que va acabar protagonitzant el curt.
Dogue va reivindicar que “a Àfrica hi ha moltes coses a aprendre”, i va agrair projectes com Ngoor Gayan. Barbany, que viu a l’illa del Senegal des de fa anys, també va sortir a l’escenari i va assegurar que el procés de producció del documental va ser molt bonic. “Va sortir tot rodat, deu ser l’energia de Mar Lodj”, va dir.
L’equip del film va assegurar que no va ser fàcil aconseguir el visat perquè Dogue pogués ser a l’estrena del curt a Granollers. Per fer-ho, van comptar amb l’ajuda de l’associació de Granollers Batakata, que també van ser a l’Edison per oferir un espectacle de ball i percussió. A més, en acabar els espectacles, els espectadors van descobrir el pica-pica catalanosenegalès al vestíbul de l’Edison. Van encarregar-se’n Denominació d’Origen, de Granollers, i el restaurant de Canovelles Baobab.