L’Ajuntament de Granollers invertirà 125.000 euros en un projecte per millorar la biodiversitat al tram urbà del riu Congost. Les actuacions es financen dins del projecte europeu Life Alnus i s’han adjudicat a l’empresa Aprèn Serveis Ambientals, de Figaró, que també assumirà el seu manteniment durant dos anys. Els treballs han de començar aquest mes de febrer.
Una de les intervencions incloses és la creació de microhàbitats al riu eliminant el caràcter rectilini i facilitant que es formin meandres. Això es farà amb el trasllat de l’escullera baixa a l’altura del parc del Lledoner (185 metres del marge esquerre) i a l’altura del parc Fluvial (276 metres de llargària a tots dos marges).
Amb el mateix objectiu, es faran accions per millorar la connectivitat longitudinal del riu eliminant les travesses de formigó no funcionals que ara hi ha a la llera. Se’n trauran quatre a l’altura del parc del Lledoner i tres més a l’entorn del parc Firal. Per a la millora ecològica dels marges, es crearà una nova escullera vegetal a la zona de la depuradora. També es reforçarà la vegetació dels marges del meandres que hi ha a l’altura de l’església de Sant Julià de Palou.
El projecte preveu fer plantacions a nou espais diferents per recuperar l’hàbitat fluvial. Es faran en els àmbits del Lledoner, de Ponent, dels instituts, del parc del Congost, del parc Firal (dos nuclis), de Palou Nord, de Palou Sud i de Can Cabanyes. La majoria d’aquests tindran entre 120 i 180 metres quadrats. Amb tot, es preveu fer una plantació més gran –d’uns 520 metres quadrats– a l’entorn del parc de Ponent. D’aquesta manera, es vol afavorir la interconnexió entre el riu i els parcs que hi ha a l’entorn.
També per millorar la vegetació el projecte preveu eliminar espècies vegetals al·lòctones. En concret, s’actuarà a vuit rodals de canya americana a la zona del parc del Lledoner, nou rodals de la mateix espècie propers al parc de Ponent i un rodal a la zona del parc Firal. Aquí, també es faran plantacions d’espècies autòctones.
{{ comment.text }}