Granollers localitza 14 nous testimonis del bombardeig de 1938

L’Ajuntament ha fet una nova crida per localitzar testimonis

Un total de 14 persones han respost a la crida de l’Ajuntament de Granollers per trobar testimonis i documents del bombardeig de 1938. El consistori va presentar la campanya “Contra l’oblit” el mes de maig passat, coincidint amb la commemoració del 83è aniversari de l’atac feixista sobre la ciutat. A partir de les vivències personals dels testimonis recuperats, l’escriptor Albert Forns redactarà un diari del bombardeig.

“Hem vist superades totes les nostres expectatives, i això ens fa molt contents. Quan vam presentar la campanya érem conscients que no seria fàcil trobar persones vives que poguessin recordar el bombardeig. Sabíem que encara en quedarien algunes, però no ens esperàvem una resposta tan positiva com la que hem rebut”, afirma Laura Casanovas, tècnica superior de l’Arxiu Municipal de Granollers i una de les encarregades de gestionar el projecte.

De les 14 persones que han respost a la crida municipal, nou són testimonis directes que van viure el bombardeig en primer persona. L’Arxiu Municipal documentarà les seves vivències a través d’entrevistes audiovisuals que es duran a terme als seus domicilis particulars o bé a les instal·lacions de Can Jonch Centre de Cultura per la Pau.

“Algunes de les entrevistes ja s’han fet, la resta les farem durant els propers mesos. També hi ha dues persones que han preferit deixar els seus testimonis per escrit”, matisa Casanovas.

També hi ha cinc testimonis indirectes, persones que van saber del bombardeig a través de familiars com ara pares o avis. “Tot i no ser testimonis directes, també són molt valuosos perquè ens permeten documentar la memòria oral d’aquelles persones que sí que van patir el bombardeig i que ja no hi són. En aquest cas, els convidem a enviar-nos notes de veu a través de Whatsapp, o bé a deixar-nos per escrit allò que els van explicar els seus familiars.”

Els testimonis recuperats a través de la campanya “Contra l’oblit” s’incorporaran a la secció de Fonts Orals de l’Arxiu Municipal i es podran consultar a través de la seva pàgina web juntament amb la trentena d’entrevistes fetes des de l’any 2009 a persones que van patir el bombardeig. D’altra banda, el consistori manté oberta la crida a través del correu electrònic [memoriabombardeig@granollers.cat], el telèfon 938426762 i el número de Whatsapp 689652143.

LA PREGUNTA

Té previst celebrar el Cap d’Any a fora de casa?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't