Granollers obté la propietat del local de l’antic cinema Majèstic després d’11 anys de litigi

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya confirma una sentència anterior d’un contenciós administratiu


29/07/2021
Granollers

L’Ajuntament de Granollers ha aconseguit la propietat del local dels baixos de l’edifici que es va construir a l’espai que ocupava l’antic cinema Majèstic, entre els carrers Enginyer, Marià Sans i Benet Morató, al centre de la ciutat. Es produeix després d’un llarg litigi d’11 anys amb la promotora que va fer el bloc conegut com Les Terrasses del Majèstic.

Tot plegat, arrenca l’any 2010 quan Majestic Capital Group –inicialment Majestic Union SA– es va negar a fer la cessió del local com s’havia acordat en un conveni urbanístic signat al 2005 que li va permetre la construcció dels pisos en un terreny que, fins aleshores, només admetia equipaments privats.

El desllorigador arriba amb una sentència de la secció segona de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya publicada dijous: desestima el recurs presentat en una resolució anterior del Tribunal Contenciós Administratiu número 1 de Barcelona que ja havia fallat a favor dels interessos de l’Ajuntament argumentant que si l’empresa no complia el conveni “es produiria un enriquiment injust”.

La sentència entra al fons de la qüestió –la validesa del conveni del 2005– perquè entén que l’Ajuntament va “infringir almenys” un supòsit legal perquè “no va explicitar el motiu de la inadmissió a tràmit de la sol·licitud de declaració de nul·litat que va fer Majestic Group.

Però, a partir d’aquí, la sentència és contundent a favor dels interessos del consistori. Recorda que la modificació del planejament “va ser consentida pel recurrent, raó per la qual tampoc pot instar la nul·litat del conveni mitjançant el procediment de revisió d’ofici”.

I afegeix: “El que sí que ha resultat acreditat en aquest plet és que, malgrat que l’Ajuntament va modificar la qualificació urbanística del terreny, l’actora va incomplir la seva obligació de cessió i que ho va fer de manera voluntària i amb la intenció d’incomplir allò a què s’havia compromès”. Posa l’exemple de la venda del local a una altra empresa el gener de 2014, que un jutjat de Granollers va acabar revocant l’any 2019 a petició de l’Ajuntament.

Majestic “ha consentit la modificació del planejament i ha obtingut l’increment patrimonial que això li ha comportat” i “ha instat la nul·litat del conveni després d’haver executat les obres per aconseguir uns majors guanys” i “amb la finalitat d’enriquir-se encara més a costa de l’interès general negant un equipament que s’havia compromès a cedir en compensació de la requalificació”, diu la sentència del TSJC.

La resolució arriba a afirmar que l’empresa ha actuat “de mala fe”, “amb frau de llei” i “sense renunciar als avantatges obtinguts a conseqüència del conveni” de 2005.

Usos per definir

Quan l’any 2005 es va signar el conveni a través del qual l’Ajuntament obtindria el local, es va posar sobre la taula l’opció de fer-hi una sala de cinema recuperant l’activitat que hi havia hagut en aquest mateix espai des de principis del segle XX i fins al 2001, quan va tancar. L’obertura de l’Edison, a l’antic Centre Cultural de la Caixa assumit per l’Ajuntament com un equipament municipal, allunya l’opció.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 310 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't