Granollers participa en un pla europeu per acostar els espais naturals a la ciutadania

Es preveu una inversió de 258.000 euros en accions de planificació, estudi i activitats per vincular la ciutadania amb l’entorn verd de la ciutat

El 9 Nou
26/03/2021
Granollers

L’Ajuntament de Granollers participa en un nou projecte europeu, el 12è en 21 anys relacionat amb els àmbits de la natura, l’aigua i/o l’energia. És Interlace, amb el qual es compartirà taula amb 21 socis d’11 països diferents entre entitats locals i centres de recerca.

Per primera vegada, a més, el projecte implica també tres països de Llatinoamèrica: Costa Rica, Colòmbia i Equador. El pla s’ha presnetat aquest dijous en un acte a la sala de plens amb l’alcalde, Josep Mayoral; el regidor de Medi Ambient, Albert Camps; el tècnic de Medi Ambient, Xavier Romero, i els investigadors Sara Maestre i Johannes Langemeyer, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA-UAB), que és un dels socis del projecte.

L’objectiu de l’Interlace és desenvolupar intervencions i activitats participatives en ecosistemes urbans de Granollers i les altres cinc entitats locals que hi participen: Chemnitz, a Alemanya; l’àrea metropolitana de Cracòvia, a Polònia; Portoviejo, a l’Equador; Envigado, a Colòmbia, i Salitrillos, a Costa Rica. Tot el projecte té un pressupost de 5,47 milions i està finançat per la Unió Europea dins el programa Horizon 2020. S’aplicarà fins al setembre de 2024.

A Granollers, la inversió ronda els 258.000 euros, que cobriran despeses de personal i de recerca i serviran per tirar endavant activitats per vincular la població amb els espais naturals de la ciutat. A diferència d’altres projectes europeus –com el Life Alnus, que ara s’acaba–, no porta lligada obres concretes però sí que pot ajudar a posar la base per a noves actuacions a l’entorn del riu Congost per desenvolupar en els propers anys. Per Camps, “la importància principal no són els recursos econòmics, són la capacitat d’aprendre i reforçar i avançar en àmbits que considerem estratègics: natura, aigua i energia”.

Les accions s’articularan a través de cinc reptes: la seguretat hídrica amb la gestió de la reutilització d’aigües i les sequeres; la reconnexió de les persones amb la natura a través d’accions de sensibilització ambiental i d’identificació dels beneficis socioambientals dels espais naturals propers a la ciutat; la restauració amb estudis sobre la connectivitat ecològica en espais naturals i la renaturalització d’espais verds; els riscos d’inundació tant pluvials com fluvials i la permeabilitat del sol urbà, i l’agroecologia amb el foment de l’economia social i solidària.

Hi ha quatre punts que seran objecte del treball: els aiguamolls de Can Cabanyes pels temes relacionats amb l’aigua; el passeig Fluvial, per les accions encaminades a reconnectar la ciutadania amb la natura; el riu Congost, per les que van encaminades a millorar la connectivitat natural, i Palou, pels temes relacionats amb el foment de l’agroecologia.

Grup amb 30 experts

Per impulsar el projecte, hi haurà un equip amb cinc tècnics municipals de les àrees implicades (medi ambient i espais verds, urbanisme, dinamització agrària i processos estratègics) i els dos investigadors de l’ICTA. Es completarà amb un grup de 30 experts vinculats a la natura que treballaran les accions que es facin. Dijous a la tarda ja van tenir la primera reunió virtual.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 135 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't