L’Ajuntament de Granollers participa en un nou projecte europeu, el 12è en 21 anys relacionat amb els àmbits de la natura, l’aigua i/o l’energia. És Interlace, amb el qual es compartirà taula amb 21 socis d’11 països diferents entre entitats locals i centres de recerca.
Per primera vegada, a més, el projecte implica també tres països de Llatinoamèrica: Costa Rica, Colòmbia i Equador. El pla s’ha presnetat aquest dijous en un acte a la sala de plens amb l’alcalde, Josep Mayoral; el regidor de Medi Ambient, Albert Camps; el tècnic de Medi Ambient, Xavier Romero, i els investigadors Sara Maestre i Johannes Langemeyer, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA-UAB), que és un dels socis del projecte.
L’objectiu de l’Interlace és desenvolupar intervencions i activitats participatives en ecosistemes urbans de Granollers i les altres cinc entitats locals que hi participen: Chemnitz, a Alemanya; l’àrea metropolitana de Cracòvia, a Polònia; Portoviejo, a l’Equador; Envigado, a Colòmbia, i Salitrillos, a Costa Rica. Tot el projecte té un pressupost de 5,47 milions i està finançat per la Unió Europea dins el programa Horizon 2020. S’aplicarà fins al setembre de 2024.
A Granollers, la inversió ronda els 258.000 euros, que cobriran despeses de personal i de recerca i serviran per tirar endavant activitats per vincular la població amb els espais naturals de la ciutat. A diferència d’altres projectes europeus –com el Life Alnus, que ara s’acaba–, no porta lligada obres concretes però sí que pot ajudar a posar la base per a noves actuacions a l’entorn del riu Congost per desenvolupar en els propers anys. Per Camps, “la importància principal no són els recursos econòmics, són la capacitat d’aprendre i reforçar i avançar en àmbits que considerem estratègics: natura, aigua i energia”.
Les accions s’articularan a través de cinc reptes: la seguretat hídrica amb la gestió de la reutilització d’aigües i les sequeres; la reconnexió de les persones amb la natura a través d’accions de sensibilització ambiental i d’identificació dels beneficis socioambientals dels espais naturals propers a la ciutat; la restauració amb estudis sobre la connectivitat ecològica en espais naturals i la renaturalització d’espais verds; els riscos d’inundació tant pluvials com fluvials i la permeabilitat del sol urbà, i l’agroecologia amb el foment de l’economia social i solidària.
Hi ha quatre punts que seran objecte del treball: els aiguamolls de Can Cabanyes pels temes relacionats amb l’aigua; el passeig Fluvial, per les accions encaminades a reconnectar la ciutadania amb la natura; el riu Congost, per les que van encaminades a millorar la connectivitat natural, i Palou, pels temes relacionats amb el foment de l’agroecologia.
Grup amb 30 experts
Per impulsar el projecte, hi haurà un equip amb cinc tècnics municipals de les àrees implicades (medi ambient i espais verds, urbanisme, dinamització agrària i processos estratègics) i els dos investigadors de l’ICTA. Es completarà amb un grup de 30 experts vinculats a la natura que treballaran les accions que es facin. Dijous a la tarda ja van tenir la primera reunió virtual.
{{ comment.text }}