L’Ajuntament de Granollers participa al projecte europeu Life Alnus que treballarà fins al juny de 2021 en accions per tal de recuperar i preservar els boscos de vernedes situats en rius de la conca del Besòs, de l’Alt Ter i de l’Alt Segre. Aquest dilluns al migdia s’ha presentat aquest programa en un acte al Museu del Ter, de Manlleu (Osona).
Segons s’ha explicat, l’objectiu del projecte és invertir la regressió i la degradació de les vernedes a través d’una sèrie d’accions que, més endavant, es puguin transferir a d’altres conques de rius de la península ibèrica o de l’àrea mediterrània. El pla preveu actuar en tres zones pilot, entre les quals hi ha la conca del Besòs.
Allà on sigui necessari es faran accions de restauració. Estaran plantejades per aconseguir el màxim impacte amb la mínima despesa possible deixant que l’hàbitat es reorganitzi per ell mateix a través d’accions clau com l’increment dels cabals circulants o l’eliminació de les barreres físiques. De fet, una de les prioritats serà intervenir a l’entorn del riu Congost, on les vernedes han desaparegut en la major part del seu curs.
També es vol millorar la cobertura legal sobre les vernedes a Catalunya, incorporant nous nuclis amb presència d’aquesta espècie d’arbre dins de la xarxa Natura 2000. I implicar a les diverses administracions i agents del territori en la governança de les riberes.
Arbre estratègic
El projecte entén les vernedes com uns hàbitats estratègics per als rius: ajuden a regular les crescudes causades per la pluja, mantenen els marges reduint l’erosió i fan una filtració difusa de la contaminació cap als rius.
Múltiples agents
{{ comment.text }}