L’Ajuntament, l’Hospital i la resta d’institucions i entitats sanitàries que han impulsat el centre de radioteràpia que es construirà a Granollers han presentat aquest dimecres els detalls del projecte arquitectònic que han dissenyat els despatxos BAAS Jordi Badia i CASA SOLO Arquitectos.
L’edifici es començarà a construir a principis de l’any que ve, segons les previsions del Servei Català de la Salut i les obres duraran uns 14 mesos, als quals caldrà afegir uns 4 mesos més per posar a punt les instal·lacions, amb la qual cosa es preveu que entri en servei a partir de l’estiu de l’any 2022.
Els arquitectes Jordi Badia, de BAAS i Roger Pernas, de CASA SOLO Arquitectos, han explicat que l’edifici serà funcional però pensat per a la comoditat de les persones. Una de les característiques és que tindrà molta llum natural a tots els espais, gràcies a una façana de vidre amb lames de ceràmica que protegiran la intimitat dels seus usuaris. La llum natural arribarà a tots els racons gràcies a dos patis interiors. “Des de qualsevol lloc es podrà veure la llum i el cel”, destaca Jordi Badia. “Volem que l’edifici transmeti optimisme als usuaris”.
L’edifici serà de formes arrodonides, sense cantonades i es faran servir, principalment, materials naturals com la ceràmica i la fusta. A la banda del carrer Zorrilla, al costat de l’actual edifici de consultes externes, es farà una plaça que farà les funcions de vestíbul extern, mentre que la vorera del carrer Bartomeu Brufalt s’ampliarà.
Aprofitant el desnivell del terreny, l’edifici tindrà dues entrades. A la primera planta, amb accés del carrer Bartomeu Brufalt, hi haurà les consultes de radioteràpia i els acceleradors per als tractaments. Inicialment es preveia posar-ne un, però el director de l’Hospital Clínic, Josep Campistol, confia que, al final podran ser-ne dos si s’aconsegueix el finançament. I en la planta superior, amb accés des de la part del darrera de l’edifici, hi haurà el servei de diàlisi.
El pressupost de l’obra és de 9 milions d’euros incloent-hi la redacció del projecte executiu i la direcció facultativa de l’obra que finança l’Ajuntament de Granollers amb un pressupost de 388.000 euros.
A aquesta quantitat caldrà afegir el cost de cada accelerador lineal que és d’entre un i dos milions d’euros. Aquest cost l’assumeix la Fundació Amancio Ortega, de l’empresari propietari del grup tèxtil Zara, que aporta 320 milions d’euros a tot l’estat, dels quals 30 a Catalunya, per equipament mèdic. A l’Hospital Clínic li corresponen tres acceleradors inclosos en aquesta donació, un dels quals anirà al centre de Granollers.
Segons el Servei Català de la Salut, cada accelerador podrà atendre uns 450 pacients cada any, funcionant vuit hores al dia, de les comarques del Vallès Oriental i Osona. Són persones que reben tractament de radioteràpia contra el càncer que, quan entri en servei el centre, s’estalviaran haver d’anar a Barcelona. Si, finalment, es poden instal·lar dos acceleradors, es podrà atendre a un miler de persones cada any.
En la presentació també hi han intervingut l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, la diputada de Polítiques d’Igualtat de la Diputació i primera tinent d’alcalde de Granollers, Alba Barnusell; el director de l’Hospital de Granollers, Rafael Lledó; la gerent de l’àmbit metropolità nord del CatSalut, Anna Aran i la coordinadora de l’Aliança C-17 Cristina Iniesta. Una aliança en què col·laboren l’Hospital Clínic i els hospitals de Granollers, Mollet, Sant Celoni i Vic.
{{ comment.text }}