Granollers presenta els actes de commemoració dels 80 anys del bombardeig

El seguit d’activitats, que van arrencar el gener i s’allargaran fins a primers de l’any que ve, inclou actuacions teatrals, exposicions i actes a les escoles

Granollers tindrà activitats especials de commemoració del bombardeig del 31 de maig de 1938, amb motiu del 80è aniversari. Les activitats de memòria històrica i de foment de la pau s’agrupen en el programa “Granollers, vila oberta a la Pau”, que té un ampli suport d’entitats i equipaments.

Aquest any, a més, es compleixen 10 anys del Centre de Cultura per la Pau, i per commemorar-ho, es pintarà el mur del pati del centre durant el mes d’octubre, en el marc del projecte “Murs que parlen”.

La commemoració té com a orientació general la voluntat de donar a conèixer i fer accessibles els espais de memòria de la ciutat, reflexionar sobre els bombardejos i la seva memòria, i treballar amb les escoles en l’àmbit de la memòria i la cultura de la pau. També es vol enfortir la relació amb altres cuitats i territoris bombardejats. Les activitats artístiques tindran un espai rellevant tot l’any i es faran activitats de diferents disciplines,

Les activitats que se sumen a la commemoració són molt àmplies. Ja se n’han fet en els actes del Dia Internacional de les Dones i també se’n faran a l’entorn de la celebració de Sant Jordi, amb el projecte “Paraules Sobre Vidre”, amb mots i definicions sobre la cultura de la pau. També en programes com “Murs que parlen”, la Mostra d’Art Urbà de Roca Umbert o el festival de Microteatre, que tractaran qüestions vinculades amb el bombardeig i al Guerra Civil.

El mes de gener, la commemoració ja va començar amb el record del Dia Internacional de l’Holocaust i en memòria de les víctimes, amb la col·locació de set llambordes en record dels granollerins deportats als camps de concentració nazis.

El programa s’allargarà fins al gener de 2019, quan es recordarà el 80è aniversari dels bombardejos de gener de 1939. Una gran part dels actes es concentraran durant el mes de maig, com és habitual. De fet, el 31 de maig es farà el tradicional record de les víctimes a les 9 del matí, l’hora en què es va produir un bombardeig que va provocar almenys 224 morts.

El vespre abans, Marina Rosell oferirà l’espectacle “Un crit per la memòria, un concert amb peces seleccionades especialment pre recordar el bombardeig,.

Uns dies abans, Granollers acollirà el “Dia Sàpiens”. El 26 de maig, els lectors d’aquesta revista es reuniran a Granollers per conèixer la història i el patrimoni de la ciutat, enguany molt centrat en la memòria històrica.

El programa d’activitats (que podeu consultar aquí) també inclou l’exposició “Desrunant emocions” que es podrà veure al Museu. És una producció pròpia que convida a fer un itinerari per la història dels bombardejos i a reflexionar sobre com es construeix la memòria col·lectiva.

Entre les activitats també destaca la composició d’un minut de música, per ser tocat en diferents versions instrumentals, al costat dels espais de redord el bombardeig de la ciutat. La composició anirà a càrrec d’alumnes de l’Escola Municipal del Música i se n’editarà un vídeo que recollirà el conjunt dels enregistraments que es facin.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 105 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't