Granollers recordarà el geògraf i docent Salvador Llobet amb motiu del 30è aniversari de la seva mort. El Centre d’Estudis de l’Associació Cultural (AC) ha programat a mode d’homenatge una taula rodona al voltant de la seva figura sota el títol de “Cartografia d’un home actiu i compromès”. L’acte es podrà seguir dimarts vinent per via telemàtica.
“El doctor Llobet va ser un dels principals impulsors del Centre d’Estudis, i el seu soci número 1. Va esdevenir un dels pilars de l’entitat, i va contribuir a elevar el nivell cultural de Granollers i del conjunt del país en un context tan difícil com el de la dictadura franquista. El 30è aniversari de la seva defunció era una efemèride que no podíem deixar passar”, explica Arnau Queralt, membre de la junta directiva del Centre d’Estudis.
Salvador Llobet es considera un dels grans introductors del mètode de la geografia regional a l’Estat espanyol durant la dècada dels anys 40. “Va introduir la idea que la geografia era alguna cosa més que una sèrie de noms sobre un mapa. Que el territori s’ha d’estudiar a través de les seves característiques, la seva gent i els seus usos”, apunta l’impressor i professor jubilat Lluís Galobart, que havia estat alumne de Llobet al Col·legi de Segon Ensenyament de Granollers.
“En un món on tot s’analitza a partir de les dades, ell ens va ensenyar que aquestes dades tenen un límit i que la geografia s’explica a partir dels elements de la terra”, afegeix un dels fills del geògraf, Jaume Llobet. “Va introduir els estudis de geografia humana i física que havia descobert a França, i que en aquell moment eren molt més avançats que els que predominaven a Espanya.”
Nascut a Granollers l’any 1908, fill d’una família de pagesos, Llobet va haver de deixar d’estudiar per ajudar a les feines del camp i posteriorment es va dedicar a fer de guixaire. Aquest fet va determinar per sempre més el seu compromís amb un model d’escola públic i universal.
La seva feina de guixaire el va portar a París durant la dècada dels anys 30. A la seva tornada va reprendre els estudis, va acabar el Batxillerat i va orientar la seva trajectòria professional cap a la recerca geogràfica. El 1944 es va doctorar a la Universitat de Madrid amb El medio y la vida en el Montseny, la primera tesi doctoral de geografia mai realitzada a l’Estat espanyol.
Posteriorment va entrar com a professor a l’Escola de Segon Ensenyament. A partir de la dècada dels 50 en va esdevenir director, un càrrec que va compaginar amb el de professor auxiliar a la Universitat de Barcelona. “Aleshores l’escola era al carrer Corró. Durant la dècada dels 60 es va traslladar al carrer Roger de Flor i va esdevenir el centre que actualment porta el seu nom”, recorda Galobart.
Gran amant de l’excursionisme, Llobet va ser un dels fundadors de l’Agrupació Excursionista de Granollers l’any 1928, i el 1946 va posar en marxa l’Editorial Alpina, que enguany celebra el seu 75è aniversari consolidada com a referent de la cartografia i les guies de muntanya.
Llobet va morir el 23 de març de 1991 a l’edat de 82 anys.
Homenatge aquest dimarts
A la taula rodona “Cartografia d’un home actiu i compromès” hi intervindran el catedràtic jubilat de Geografia Física i membre de l’Institut d’Estudis Catalans Josep Maria Panareda, el doctor en Història de la Ciència Miquel Carandell, la professora jubilada de Geografia i Història Maria Bassa, i el director del Centre d’Estudis de l’AC, Jaume Dantí, entre d’altres.
L’homenatge a Salvador Llobet es podrà seguir dimarts a partir de les 7 de la tarda a través dels canals telemàtics de l’AC. Posteriorment, es podrà consultar al canal de Youtube de l’entitat. “Ens hauria agradat fer un acte presencial, però les condicions sanitàries no ens ho permeten”, apunta Arnau Queralt, que presentarà l’acte.
{{ comment.text }}