Granollers recorda el president Companys en el 81è. aniversari del seu afusellament

L’acte ha comptat amb la intervenció de l’historiador Pelai Pagès, professor de la Universitat de Barcelona


15/10/2021
Granollers

Com cada 15 d’octubre, la ciutat de Granollers ha tornat a recordar la figura de Lluís Companys, president de la Generalitat, afusellat per la dictadura feixista del general Franco després de ser capturat a França i lliurat per Alemanya a Espanya.

L’acte s’ha fet als jardins de Lluís Companys, on hi ha un bust que el recorda. Hi han participat una cinquantena de persones entre les quals regidors de l’equip de govern del PSC i dels partits independentistes amb representació a l’Ajuntament: ERC, Junts per Granollers i Primàries.

L’acte ha comptat amb la intervenció de Pelai Pagès, professor d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, que ha glosat la figura de Companys. Pagès ha posat de manifest la contradicció que representa que “aquells que van fer la rebel·lió militar condemnen a mort al president de la institució legalment constituïda i que representava a tots els catalans i catalanes”.

Pagès ha destacat dos moments claus de la trajectòria de Companys: entre 1917 i 1923 quan “la implicació amb el moviment obrer el va portar a ser detingut en diversos ocasions” i quan va tenir un paper clau en la creació de la Unió de Rabassaires. “Va ser l’advocat dels obrers de Catalunya” per la seva trajectòria.

I, el segon, quan ja era president de la Generalitat i, entre d’altres, impulsa la llei de contractes de conreu o, més endavant, l’octubre de 1934, proclama l’estat català que comporta una condemna de 30 anys de presó.

Al final, mentre la violinista Raquel Garcia Villar, de l’Orquestra de Cambra de Granollers, interpretada El cant dels ocells, els assistents han dipositat clavells vermells i flors al peu del monument a Companys. L’acte ha acabat amb la interpretació d’Els Segadors per part dels assistents.

LA PREGUNTA

El PSC ha de liderar els pactes per a la nova legislatura al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 198 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't