Una ruta a peu per diversos espais del barri de la Font Verda com els carrers Lleida, la Torreta o Josep Umbert, ha servit aquest diumenge per recordar els bombardeig dels dies 24, 25 i 26 de gener de 1939 a Granollers que van provocar la mort d’almenys 36 persones. Una cinquantena de persones han participat en la ruta entre les quals algunes persones que van viure aquests atacs aeris.
Els espais visitats han estat els primers que s’han senyalitzats amb les noves rajoles que, a partir d’ara, recordaran aquests fets: són peces de ceràmica dissenyades per Vicenç Viaplana amb un fons negre i el logotip de Granollers, vila oberta a la pau de color lila. També tenen les dates dels atacs aeris del gener de 1939. Han estat fetes al taller de Ceràmica Cumella.
El recorregut ha comptat amb les explicacions dels historiadors Cinta Cantarell i Joan Garriga. El periodista Dani Agudo, de VOTV i fill de la Font Verda, va llegir diversos textos. Entre aquests, el relat de Lola Gadea, veïna de la ciutat, on explica els darrers dies de la Guerra Civil al refugi que hi havia prop del carrer València. L’homenatge també ha vingut amb la música d’Èric València que ha interpretat al violí la banda sonora de La llista de Schindler.
L’alcalde Josep Mayoral ha afirmat que “les ciutats que han vist sang als seus carrers tenen l’obligació de compartir-ho i de dir mai més. Mai més bombes a Granollers ni enlloc perquè encara avui hi ha persones arreu del món que busquen refugi per culpa de les guerres”.
També ha recordat que Granollers va ser molt castigada pels atacs aeris durant la Guerra Civil espanyola: la tercera ciutat catalana amb més morts per darrera de Barcelona i Figueres. En aquest sentit, Mayoral ha denunciat que els atacs aeris del gener de 1939 “volien castigar l’exili” i “generar por” deixant clar que s’iniciava “una nova època de silenci i de por”.
{{ comment.text }}