Granollers recordarà amb diversos actes l’aniversari dels bombardejos de la ciutat per part de l’aviació franquista els dies 24, 25 i 26 de gener de 1939, pocs mesos abans que acabés la guerra.
Els atacs van afectar especialment zones properes a estacions ferroviàries, a l’hospital i a fàbriques tèxtils com Roca Umbert. En concret, la zona del passeig de la Muntanya, els carrers Josep Umbert, Anníbal, Sant Jaume, Ricomà, Travesseres o Francesc Ribas.
Van causar uns 40 morts, molts d’ells immigrants de diferents poblacions de la província d’Almeria, i moltes destrosses en una ciutat ja molt afectada pel bombardeig del 31 de maig de 1938.
Entre les activitats previstes hi ha un itinerari basat en els bombardejos del gener de 1939. Des del 2019, aquests atacs són presents a l’espai públic amb unes rajoles que identifiquen els punts on van caure les bombes.
El Museu de Granollers proposa, aquest diumenge 23 de gener, a les 11, un itinerari guiat per aquests espais. Cal fer inscripció prèvia i el preu és de 4 euros per al públic en general i de dos euros per a persones jubilades, famílies nombroses, monoparentals i persones amb discapacitat. Els menors de 12 anys i persones en atur no han de pagar.
El dia 30 de gener, a les 7 de la tarda, a Llevant Teatre, es podrà veure l’obra 36+1, basada en un recull de poemes publicat el 1978 per Ricard Creus sobre la guerra, la postguerra i la lluita silenciosa que va portar a la recuperació de les llibertats democràtiques.
L’Arxiu Municipal se suma a les activitats amb un document del mes especial: A partir de l’1 de febrer, a la web de l’arxiu, es podrà consultar una carta datada a Barcelona el 9 de juliol de 1939, acabada ja la guerra, en què un pare diu un darrer adeu a la seva dona i les seves dues filles.
I el dimecres 2 de febrer a les 7 de la tarda a Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau, es farà la presentació del llibre 1939. La caiguda de Barcelona, d’Andreu Claret. L’autor dialogarà amb Albert Forns, l’escriptor de Granollers que treballa en el projecte “Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig”.
Els clubs de lectura de les biblioteques de Granollers se sumen als actes. Així, el 10 de febrer a les 7 de la tarda, a la biblioteca Roca Umbert el club de lectura Novel·la dinamitzat pel lector editorial Albert Rubio, parlarà del llibre El monstre de la memòria, de Yishai Sarid, que explica la història d’un jove historiador israelià que fa de guia als camps nazis de Polònia.
Crida per la memòria del bombardeig
La campanya “Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig”, iniciada el maig de l’any passat i que vol recollir els darrers testimonis, orals, escrits o en imatges del bombardeig del 31 de maig de 1938, continua i entra en els darrers mesos ja que està previst que acabi al maig.
Amb els testimonis, Albert Forns fa un diari del bombardeig a partir de vivències personals dels que el van patir, fet amb visió literària. Pren com a referència projectes literaris fets en territoris afectats per la guerra, com el de Walter Kempowski, a Alemanya.
La crida, que s’obre també a possibles testimonis dels bombardejos del gener de 1939, ha tingut bona resposta. De fet, l’Arxiu Municipal ja ha fet 12 entrevistes a 14 testimonis. També s’han recollit 12 testimonis indirectes que expliquen les vivències d’algun familiar proper i hi ha hagut quatre donacions o cessions de documents.
La campanya segueix oberta a través del correu memoriabombardeig@granollers.cat, el telèfon 93 842 67 62 i per whatsap (689 652 143).
{{ comment.text }}