Granollers recorda les 224 víctimes del bombardeig del maig de 1938

L’acte s’ha fet a l’espai de memorial del cementiri just a la mateixa hora que hi va haver l’atac de l’aviació italiana


31/05/2019
Granollers

Granollers ha recordat aquest divendres al matí a les almenys 224 persones que van perdre la vida en el bombardeig de l’aviació feixista italiana a la ordres de Franco va fer a la ciutat el 31 de maig de 1938, fa 81 anys. L’acte de record s’ha fet a l’espai memorial del cementiri municipal on hi ha la fossa comuna on es van enterrar part de les víctimes provocades per aquell atac.

L’acte ha comptat amb la participació de Jordi Font, director del Memorial Democràtic, i de representants dels ajuntaments de Granollers i altres poblacions veïnes com Canovelles, la Roca, les Franqueses i la Garriga, algunes de les quals també van patir bombardeigs durant la Guerra Civil.

L’acte ha inclòs una ofrena floral de diverses entitats: Banc ADN i desapareguts, l’Ateneu Granollers, Òmnium Cultural, el consell assessor de Can Jonch Centre de Cultura per la Pau i diverses persones a títol individual.

L’historiador Joan Garriga ha afirmat que, en el context actual, cal fer referència al feixisme i a l’amenaça que representa perquè no ha desaparegut. “Cal parlar-ne perquè és present”, ha dit. A més, ha destacat que “Granollers és una ciutat que té memòria com també les Franqueses o la Garriga”. I ha valorat l’esforç de “molta gent perquè les noves generacions tinguin consciència del que es el franquisme”.

Josep Mayoral, alcalde en funcions de la ciutat, ha apuntat que aquest és un “acte important” per a la ciutat. Ha contrastat la realitat d’aquest “dia festiu a Granollers amb una ciutat callada a primera hora del matí. “Aguditza el contrast amb aquell 31 de maig. Un minut, 224 morts, milers de ferits”.

Segons l’alcalde, aquell instant “ha marcat la vida i la mort de molta gent, massa gent”. I ha reiterat el compromís per promoure la cultura de pau al món. “Hi ha situacions com les que es van viure aquí. El nostre ‘mai més’ no és per Granollers, és un ‘mai més’ enlloc, arreu. Les ciutats que hem vist sang a les nostres places tenim aquesta obligació”. Per Mayoal, les ciutat són “un motor del canvi per construir un món en pau i llibertat”.

Jordi Font ha apuntat que el bombardeig que va patir Granollers el 31 de maig de 1938 va ser “una acció de guerra execrable”. Els veïns de la ciutat “no podien pensar que hi haurai una tempesta de foc de tals dimensions”, ha dit. Amb aquest atac aeri es va “posar la població civil a la diana de l’arma més potent que hi havia aleshores, que era l’aviació” amb ‘objectiu de “terroritzar una població indefensa”.

Font també ha apuntat que aquests atacs a la població civil van ser durant dècades “un record soterrat pel franquisme”. En aquest sentit, ha valorat “l’acció cívica” impulsa per Granollers “per recordar el bombardeig i homenatjar les víctimes i fomentar la cultura de pau”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't