Granollers senyalitzarà amb rajoles els espais bombardejats l’any 1939

Forma part dels actes de commemoració dels 80 anys dels bombardeigs de gener de 1939 i del Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust nazi

L’Ajuntament de Granollers completarà la senyalització dels llocs afectats pels bombardeigs aeris que va patir la ciutat durant els anys 1938 i 1939 en plena Guerra Civil espanyola. Ho farà col·locant rajoles commemoratives als punts on van caure bombes els dies 24, 25 i 26 de gener de 1939, dies abans de l’entrada de les tropes de Franco a la ciutat.

En total, es col·locaran una quarantena de noves plaques de ceràmica en espais on van caure bombes en els tres dies de bombardeigs. Les noves plaques tindran el mateix logotip però inclouran les dates dels atacs de gener de 1939 i, enlloc de ser vermelles, seran d’un color tirant a lila. Els llocs on es col·loquen es determinen a partir de la informació dels edificis sinistrats.

La llista de punts atacs va ser molt àmplia i els danys es van escampar per molts indrets de la ciutat: carrer Annibal, Bisbe Grivé, Camí Vell de Canovelles, carretera de Caldes, carrer Indústria, carrer Francesc Ribas, Josep Umbert, passeig de la Muntanya, carrer del Portalet, corredor de Sant Cristòfol, del Rec, Ricomà, Sant Jaume, Tarragona, de la Torreta, Travesseres i també a l’Hospital Asil.

D’aquesta manera, es completarà la senyalització amb les rajoles que des de fa 10 anys marquen els punts on van caure les bombes en l’atac del 31 de amig de 1938 que va provocar la mort d’almenys 224 persones. A més, fa tot just un any es van instal·lar les Stolpersteine -pedres que fan ensopegar, en alemany- en els punts on van viure els set granollerins que van ser deportats a camps nazis durant la segona Guerra Mundial.

Per mostrar la nova senyalització dels punts on van caure les bombes el gener de 1939, l’Ajuntament ha organitzat un recorregut per visitar les que es col·locaran a l’entorn del passeig de la Muntanya que es farà el diumenge 3 de febrer a les 12 del migdia. El punt de trobada serà a la plaça de la Font Verda. Aquesta és la zona on els atacs aeris de gener de 1939 van causar més morts.

Més actes de commemoració

A banda, aquests dies es faran a la ciutat diversos actes per recordar els bombardeig de gener de 1939 i, també, el Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust, que se celebra el 27 de gener.

Aquest divendres a 2/4 de 7 de la tarda, l’artista Marga Madrigal farà una instal·lació artística efímera que es titular Il·luminant la memòria. Es podrà veure davant de la sala Francesc Tarafa. En aquesta mateixa sala, a partir de les 7 de la tarda, es farà l’espectacle de música, poesia, cançons i paraula titulat Maleïdes guerres (i aquell qui les va fer) amb el músic Carles Bertran, la cantant Namina i l’actriu Lali Barenys. Les dues activitats són gratuïtes.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 125 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't