Granollers estrena aquesta festa major un protocol per prevenir i combatre les agressions de caràcter sexista. La iniciativa ha sorgit de persones individuals de la ciutat tot i que lligades a diferents entitats i unides pel seu interès respecte la desigualtat de gènere.
El protocol estableix que les agressions sexistes no són només físiques o verbals, sinó que també poden ser simbòliques. Davant d’això s’han creat dues línies d’actuació: una de prevenció i una de resposta.
Per tal de fer prevenció es reproduiran falques acústiques als concerts, es repartiran polseres i es penjaran cartells per advertir que no es tolerarà cap actuació sexista i s’informarà del protocol.
Un cop es produeixi una agressió sexista es procedirà a les accions de resposta. Qui vegi o pateixi alguna conducta sexista podrà posar-se en contacte amb les persones que estiguin treballant a les barres per tal que recullin la persona afectada i la traslladin a l’anomenat Punt G, on serà atesa per tècnics del departament de Salut Pública amb experiència. També es podrà trucar directament al 678 98 70 98 perquè vagin a buscar-la. Si la persona no vol ser atesa, es farà un seguiment per assegurar-se que no està en perill.
El Punt G estarà situat a la plaça Maluquer i Salvador. Serà una carpa on també es farà prevenció per casos d’alcohol i drogues amb vuit tècnics de l’Ajuntament que ja treballen de manera directa en aquests temes. D’altra banda, s’ha treballat amb l’Ajuntament per identificar els punts de la ciutat més “perillosos” de la ciutat i procurar fer-los més segurs millorant-ne l’enllumenat i posant seguretat.
Per assegurar que el circuit funcioni, des del grup promotor del protocol s’ha fet una formació als membres de colles de festa major, amb uns 80 assistents. Amb el col·lectiu Ulleres per Esquerrans, es van fer diverses activitats com taules de debat i reflexions per conscienciar i que puguin identificar i actuar. Des del col·lectiu asseguren que el protocol és només el principi. Esperen que, amb el temps, el protocol se’l pugui autogestionar cada plaça. I també que serveixi per fer pedagogia, ja que les agressions sexistes no es produeixen només durant la festa major.
{{ comment.text }}