Un grup de persones a títol individual, però vinculades a entitats diverses de la ciutat, ha presentat aquesta setmana el primer esborrany de protocol contra les agressions sexistes a les festes de Granollers. En un acte a la sala de l’Aplegador de Roca Umbert i davant d’unes 70 persones, moltes representants d’entitats, el grup promotor va explicar que els casos que es volen prevenir no són aïllats i que s’han d’abordar de manera col·lectiva. Les integrants del grup apunten que aquests actes tendeixen a legitimar-se en espais festius.
El protocol estableix que les violències poden ser simbòliques i ambientals (com ara l’exhibició d’imatges ofensives), verbals o físiques i sexuals, i marca tres tipus d’actuacions quan es produeixin: preventives, des resposta i d’acompanyament. Pel que fa a les preventives, el protocol parla de posar falques acústiques informatives els espais de festa, accions formatives en l’activitat de les barraques i en tota la festa en general. També elements gràfics.
En les accions de resposta, el protocol indica que, en cas que es produeixi una agressió d’aquest tipus, cal buscar complicitats, demanar ajuda a la barra o anar al punt que des de l’àrea de Salut Pública s’instal·larà durant les nits festives per abordar qüestions relacionades amb drogues, alcohol i agressions sexistes. Aquest dispositiu, amb el nom de Punt G, s’instal·larà durant nou nits al llarg de l’estiu -les quatre del Musik’n Viu i les cinc que tenen programació nocturna durant la festa major.
En el cas que s’observi una agressió, el document diu que s’ha de valorar el nivell de risc. Si és elevat cal trucar a emergències (112) i, si és baix, cal oferir ajuda. Si s’accepta, cal aplicar la resta del protocol: crear un espai de seguretat sense violència, escoltar la persona afectada, donar-li suport i comunicar-ho al Punt G). Si la persona no l’accepta, s’aconsella mantenir-se vigilant i, si cal, avisar al Punt G.
{{ comment.text }}