Música i homenatges a les víctimes per la commemoració del bombardeig de 1938 a Granollers

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, assistirà a l’homenatge a les persones mortes que es fa cada any al cementiri municipal on hi ha la fossa comuna

Aquest dijous es compleixen 80 anys del bombardeig que la ciutat de Granollers va patir el 31 de maig de 1938 i que va provocar la mort d’almenys 224 persones. La commemoració d’aquest fets viurà l’acte central amb l’homenatge a les víctimes mortals que es fa cada any al cementiri de la ciutat just a la mateixa hora -les 9 i 5 minuts del matí- quan es va produir l’atac de l’aviació italiana a les ordres del general Franco.

A l’homenatge, hi assistirà l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. També l’alcalde de Gernika, José María Gorroño, l’alcaldessa de la Val d’Uixó, l’alcalde de Sòria, Carlos Martínez i representants de diverses ciutats bombardejades com Biograd na Moru, a Croàcia. També els alcaldes de Canovelles, la Roca i les Franqueses, diputats de diferents grups amb representació al Parlament de Catalunya i Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la Unesco i president de la Fundació Cultura de Pau.

L’acte comptarà amb les intervencions de Lola Gadea, testimoni del bombardeig, i Pau García, exalumne de l’Escola Municipal de Treball. La cloenda anirà a càrrec de la cantant Mariona Rossell. Hi haurà ofrenes de diverses entitats de pau, institucions i entitats de la ciutat. També hi haurà flors a disposició de tots els ciutadans que hi participin.

Música per la pau

La música segueix tenint un paper destacat en la commemoració dels 80 anys del bombardeig. Aquest dimecres a les 7 de la tarda a la sala Francesc Tarafa hi haurà un concert amb Marina Rossell i els alumnes de l’escola Pereanton. Interpretaran cançons del disc Cançons de resistència que Rossell va publicar l’any 2016. Actuarà amb una selecció d’alumnes de l’escola Pereanton en un espectacle coordinat per Èrik València, professor de l’Escola de Música Amics de la Unió.

Dijous a la tarda, una trentena d’alumnes de l‘Escola Municipal de Música i Conservatori participaran en l’activitat “Un minut de música per la pau” que es farà a diferents espais del centre històric on van caure les bombes. Els alumnes interpretaran de forma simultània una peça de l’alumna Yvette Palomo. a 2/4 de 7 de la tarda, hi haurà una actuació conjunta a la plaça de la Porxada.

A les 8 del vespre, el periodista Eloi Vila farà una xerrada al Museu de Granollers sobre la seva experiència amb el programa Trinxeres, de TV3.

Divendres al matí, uns 800 alumnes de tots els centres educatius de Granollers participaran a l’activitat Els drets humans, la nostra llar universal a la Porxada. Diumenge, hi haurà la caminada fins al bosc de la pau, que estrena 225 maons amb el noms de les 224 víctimes identificades i no identificades. En la 225, hi haurà la inscripció “A la resta de víctimes del 31 de maig de 1938”.

Portes obertes al refugi

Des d’aquest dijous i fins diumenge es faran portes obertes al refugi de la plaça Maluquer i Salvador. Hi haurà entrades amb grups reduïts cada 30 minuts. Dissabte i diumenge d’11 del matí a 1 del migdia i dijous, divendres i dissabte de 6 de la tarda a les 8 del vespre.

 

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 209 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't