Granollers vol esperonar la producció d’estella de proximitat per a les calderes de biomassa que instal·la

Ja hi ha en marxa una caldera a la zona nord del carrer Roger de Flor i ara es començarà a construir la de la zona sud, al costat de les pistes d’atletisme. Donen servei a equipaments esportius, educatius i culturals

L’Ajuntament de Granollers treballa per aconseguir un “gran acord” amb propietaris forestals, municipis o consorcis propers que impulsi la producció d’estella de proximitat per al consum de la caldera de biomassa que es va estrenar al març a la zona nord del carrer Roger de Flor i de la nova que es començarà a construir properament a l’àmbit sud d’aquest mateix vial i que subministrarà escalfor i aigua calenta sanitària a dos centres educatius –l’escola Ferrer i Guàrdia i l’institut Carles Vallbona–, tres equipaments esportius –les pistes d’atletisme, el pavelló d’esports i el pavelló d’El Tub– i dos dels espais del complex cultural de Roca Umbert.

“Només hi ha una opció: és la proximitat”, va dir l’alcalde, Josep Mayoral, aquest dimecres en l’obertura de la jornada “Autoconsum energètic municipal a partir de la biomassa al Vallès i comarques veïnes”, que van organitzar l’Ajuntament de Granollers i el Clúster Bioenergia de Catalunya dins del projecte Bioenergia per al desenvolupament local que compta amb el finançament de fons europeus.

Per Mayoral, és una oportunitat “per anar més enllà de la ciutat” i “treballar per la sostenibilitat amb l’entorn”. També va defensar la vinculació del sector públic amb el privat. “Nosaltres podem potenciar-ho però caldrà buscar la col·laboració d’empreses expertes.”

Amb l’adjudicació de les obres d’instal·lació de les calderes, Granollers també ha inclòs dos anys de subministrament d’estella que proporciona la mateixa empresa a qui, a més, es requereix que ha de ser de qualitat i obtinguda de boscos propers.

En el cas de la caldera de la zona nord, prové de boscos del Montnegre. Passat aquest període de dos anys –el març de 2022 per la caldera que ja està en marxa— s’haurà de buscar un proveïdor. “Tenim moltes possibilitats a la comarca. Aiguafreda ho ha fet”, explicava Albert Camps, regidor de Medi Ambient. Considera que “es poden teixir aliances” en un projecte “que seria molt interessant que el territori fos capaç de desenvolupar” a partir del treball conjunt, també amb el sector privat.

Per Camps, la biomassa –com altres energies renovables– ajuda a “reduir la dependència dels combustibles fòssils” i “a fer front a la situació d’emergència climàtica”. A més, potencia la neteja dels boscos i permet prevenir incendis forestals. També va valorar que “genera llocs de treballs, sobretot al món rural”.

“La biomassa ens serveix per articular el territori en una aliança entre el món rural i el món urbà, que sovint estan dissociats.” També valora les opcions de fer recerca “per millorar el producte” i garantir les mínimes emissions.

Unitat didàctica per fer-hi visites

L’alcalde Mayoral va apuntar també la importància d’implicar la ciutadania en aquestes iniciatives de foment d’energies renovables. En aquest sentit, Judit Tarradellas, tècnica de l’Ajuntament vinculad al projecte Bioenergia, va explicar que s’ha elaborat una unitat didàctica que s’ha posat a disposició dels centres educatius i altres col·lectius. Inclou una visita a les instal·lacions de la caldera que hi ha entre l’escola Salvador Espriu i l’institut Cumella. També s’està treballant una exposició itinerant i altres materials de difusió sobre la instal·lació.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 83 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't