Els grans esdeveniments de la temporada esportiva del Circuit de Barcelona-Catalunya es van acabar aquest diumenge amb l’International GT Open i, amb ells, el període en què els hotels de la comarca solen tenir més ocupació. En un any normal, ara s’obriria un període amb menys clientela fins al febrer, en què els entrenaments de fórmula 1 reiniciarien el cicle.
Però aquest 2020, amb reunions restringides a sis persones, restriccions de mobilitat i absència de clients estrangers, l’hivern es presenta especialment dur per al sector.
Davant d’això, les direccions dels hotels han hagut de tirar d’imaginació, reinventar-se i generar nous productes que puguin resultar atractius en el context de la pandèmia. D’aquesta manera, diversos hotels de la comarca ofereixen espais per teletreballar, i la idea està tenint molt bona acollida.
“Els hotels solem tenir wifi de bona qualitat i tenim molts espais on qualsevol persona pot teletreballar tranquil·lament”, explica Sílvia Brunet, directora de l’hotel Augusta Barcelona Vallès, a Vilanova, i presidenta del gremi Hotels Vallès Oriental.
“Molta gent es troba que no pot treballar a casa per diferents motius: perquè tenen fills petits, veïns sorollosos, viuen en zones amb molt de soroll, etc. Nosaltres oferim venir a treballar a un hotel, a la terrassa prenent el sol, en un espai completament privat, etc.”
Aquesta oferta, que també va adreçada a grups petits de treball o també per a estudiants, inclou també la possibilitat de llogar una habitació sencera. “El concepte és que tens un despatx per a tu, amb bany privat i terrassa privada, per concentrar-te més, fer videoconferències tranquil, etc.”, comenta Brunet.
Una altra de les innovacions afecta les sales de reunió, un dels serveis més utilitzats normalment a la comarca. Si fins ara aquestes sales es llogaven per mig dia o per un dia sencer, ara es lloguen per hores. D’altra banda, els restaurants de diversos hotels estan oferint menjar per emportar i també proposen als clients d’emportar-se el dinar: “A la persona que està allotjada i se’n va a treballar i sap que al migdia no trobarà restaurants oberts, li oferim que s’emporti una capseta amb el dinar”, explica Sílvia Brunet.
Els hotels estan promocionant tots aquests nous serveis a través de les pàgines web i xarxes socials, i s’estan posant en contacte amb empreses per oferir-los. “De moment encara costa, però anem tenint clients. El teletreball és el que ha funcionat més.”
Caiguda de l’ocupació
La dependència de molts hotels de la comarca de l’activitat al Circuit es va fer evident només 24 hores després que s’acabés l’última cursa, diumenge. “El dilluns l’ocupació va baixar en picat. La situació actual ha evidenciat encara més la necessitat que tenim del Circuit”, diu Brunet, que explica que en aquesta època poden tenir unes 15 habitacions els caps de setmana, però ara les previsions apunten al zero.
“La gent s’ha de quedar a casa, hi ha països que estan tancats, com Anglaterra i França. A més, aquí de moment no et pots moure del teu municipi els caps de setmana. Tampoc hi ha casaments, ni esdeveniments esportius, ni celebracions. Alguna empresa fa alguna reunió però ara, com a molt, es poden fer de sis persones i això suposa una limitació important. En aquest context, els hotels no són una necessitat”.
En aquest sentit, les poques esperances del sector en les actuals condicions sanitàries passen pels dies de cada dia. “De dilluns a divendres, aquell que hagi de viatjar per feina imperativament pot necessitar un hotel: transportistes que hagin de parar a dormir, persones que estiguin desplaçades a algun lloc fent una feina, etc. Intentarem omplir entre 20 i 25 habitacions de dilluns a divendres, potser alguns arriben a 30.”
Sílvia Brunet explica que els hotels que estan suportant millor la situació són els petits i familiars, que no tenen despeses tan grans. “Tot sempre depèn de les despeses fixes: si tens lloguers, crèdits, un volum important de treballadors, etc. Els hotels més grans que encara es mantenen oberts han hagut de posar el 50% del personal en ERTO i han tancat els restaurants o bé els mantenen amb un servei mínim per als clients de l’hotel.”
Cinc hotels tancats
Els balnearis Termes Victòria i Broquetas de Caldes (aquest darrer està tancat des del març), el balneari Blancafort de la Garriga, l’hotel Mas Salagros de Vallromanes i el Ciutat de Granollers són els cinc establiments de l’associació Hotels Vallès Oriental que han hagut de tancar les portes temporalment. Tots ells confien a poder tornar a obrir al febrer, coincidint amb els entrenaments de fórmula 1 al Circuit de Barcelona Catalunya i l’arribada de personal tècnic dels equips.
Els ERTO, únic ajut oficial
Sílvia Brunet lamenta que els hotels no han rebut cap ajut de les administracions públiques, com altres sectors. “Els crèdits ICO s’han de tornar. I no et perdonen els impostos: l’IBI, la taxa turística, les escombraries, etc.
Més enllà d’algun ajut puntual que hagi fet algun Ajuntament, no hi ha res.” L’únic avantatge que han rebut els hotels ha estat l’ampliació dels terminis en què poden aplicar ERTO, amb les bonificacions de la Seguretat Social, però la presidenta del gremi comarcal assenyala que això és insuficient.
Per tot plegat, els hotels del Vallès Oriental es troben a les portes de l’hivern més difícil que molts d’ells recorden, amb una temporada nadalenca a dia d’avui envoltada d’incògnites però que no convida a l’optimisme. “No sabem què passarà per Nadal. La gent podrà veure la família? Podrem fer àpats de Nadal? Tal com està la cosa ara mateix, es fa difícil pensar que es pugui plantejar un sopar de 60 persones”, conclou Brunet.
{{ comment.text }}