Aquest dimecres al matí 140 alumnes de primer de Batxillerat d’Humanitats i Ciències Socials de l’Escola Municipal de Treball, l’institut Celestí Bellera i l’escola Educem han participat en una de les propostes de la 15a edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans a Granollers.
Els i les joves han tingut l’oportunitat de conversar amb l’activista pels drets de les dones Zainab Fasiki en un acte celebrat a la Sala Petita del Teatre Auditori de Granollers i moderat per la periodista Montse Eras.
Fasiki és una dibuixant i il·lustradora feminista marroquina, dirigex la residència artística WOMEN POWER que encoratja les noies a desenvolupar-se en els camps de les arts al Marroc, i on s’ensenya art i feminisme.
Fasiki ha compartit amb l’alumnat que el seu objectiu és mostrar al món que les dones poden fer meravelles, igual que els homes, i que tots els gèneres poden viure en pau. En aquest sentit, ha afirmat “vull ser una influència positiva” i “per mi ser activista és la feina més noble que hi ha“.
Fasiki ha interpel·lat els i les joves: “a la vostra edat heu d’estar molt interessats en la igualtat de gènere, els homes i les dones. Vosaltres teniu el privilegi de poder explicar la vostra opció política. Feu-ho!”.
Els ha alertat també de l’ús dels mitjans socials per a “l’auge de la ideologia feixista a Europa i al món que està fent servir adolescents”, els ha demanat que siguin crítics i també els ha animat a llegir perquè “els llibres em van despertar i, per això, faig llibres”.
El treball de Fasiki ha rebut nombrosos premis i reconeixements, com el Premi Amnistia Internacional pels Drets de la Dona (2018), ha estat reconeguda per la revista Time com a líder de la seva generació, i el 2022 va rebre el premi a la valentia en el prestigiós Festival Internacional del Còmic d’Angulema.
Diversos actes fins al 9 d’octubre
Del 30 de setembre al 9 d’octubre, diversos defensors i defensores dels drets humans visitaran municipis catalans en la gira de tardor del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. Els defensors i defensores dels drets humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per promoure o protegir els drets humans, principalment a escala local o regional.
L’Ajuntament de Granollers, a través de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, participa en aquest projecte des del 2014 i, en aquesta 15a edició, rebrà la visita de tres persones defensores dels drets humans per visibilitzar la seva tasca i denunciar la persecució que pateixen a través de l’educació, la sensibilització i la incidència política i social.
A més de la trobada de l’alumnat amb Zainab Fasiki, el pròxim dimarts 8 d’octubre, a les 17.30 h a la Nau B1, Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau i Roca Umbert. Fàbrica de les Arts organitzen la jornada professional “Joves, música i desigualtats. Trobada de projectes musicals transformadors” amb l’artista hondureny Kelvin Enamorado.
La trobada s’adreça a projectes culturals, educatius i comunitaris que empren la música com eina de transformació social.
L’endemà, el dimecres 9 d’octubre, a les 10 h al Centre Vallès, l’alumnat de PFI (Programes de Formació i Inserció) tindrà una trobada amb Millaray Collio (MC Millaray), rapera i activista política maputxe xilena.
A més, del 7 d’octubre al 16 de desembre, Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, acollirà l’exposició “Conec el patiment que no conec: dues imatges del conflicte de Gaza”, de l’artista Glòria Giménez.
El projecte, iniciat el 2019 sota el títol TRANSLITERALITAT, reinterpreta imatges mediàtiques convertint-les en dibuixos i gravats que transcendeixen la seva naturalesa efímera.
En aquesta ocasió, Giménez presenta dues obres basades en esdeveniments recents a Gaza: l’atac de Hamàs al festival de Reim i la destrucció a la ciutat de Gaza. La mostra convida a reflexionar sobre la tragèdia i la necessitat de pau. La presentació serà el 7 d’octubre a les 7 de la tarda a càrrec de l’autora.
El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans
Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi amb la participació de 30 ajuntaments, entre ells l’Ajuntament de Granollers, i 8 entitats i institucions catalanes.
Aquest és un projecte que té per objectiu promoure el coneixement i la defensa dels drets humans per mitjà del testimoni de les persones defensores dels drets humans provinents d’arreu del món. Per això, el projecte se centra a visibilitzar i acompanyar la tasca que fan, així com denunciar la persecució que pateixen.
{{ comment.text }}