Interior no ha instal·lat càmeres a la torre de guaita de Puiggraciós, on ja no hi vigila ningú

A la torre del Farell, a Caldes, ja fa deu anys que es van instal·lar càmeres per substituir els guaites

El 9 Nou
17/08/2020
L'Ametlla del Vallès

Ningú no vigila aquest estiu des de la torre de guaita de Puiggraciós, al límit de Figaró i Bigues i Riells. El Departament d’Interior va decidir substituir la presència de guaites humans per càmeres que aporten imatges que són visionades des de la sala central de control que els Bombers tenen a Cerdanyola del Vallès a les torres de la seva xarxa.

Però la primera remesa de càmeres –26– s’han instal·lat en 18 punts entre els quals no hi ha Puiggraciós. Interior preveu ampliar la xarxa per arribar a un total de 30 punts d’observació estratègica situats en zones considerades d’alt risc d’incendi per la campanya forestal de 2021. Entre les càmeres que sí que funcionen, hi ha la situada a la torre del Farell, a Caldes. De fet, aquesta va ser la primera torre on es va apostar per retirar el guaita humà i incorporar l’alternativa tecnològica. Funciona així des de l’estiu de 2010.

Interior destaca que les torres amb càmeres ofereixen informació les 24 hores i els 365 dies de l’any i no només les hores en què hi ha personal treballant, que es limitava al període d’estiu –de juny a setembre– i a la franja diürna de més risc.

Els equips instal·lats són d’alta definició i tenen un zoom òptic de 40 augments i un de digital de 12. Són aptes per capturar imatges amb poca llum, disposen de brúixola, són resistents a les inclemències meteorològiques i permeten l’emissió d’imatges d’alta qualitat. Segons Interior, des de les 18 torres on s’han instal·lat càmeres s’ha incrementat la visió del territori en un 43%: de 444.765 hectàrees a 663.042.

El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Manel Pardo, defensa la decisió que optimitza recursos: els guaites passen a fer altres funcions com conductors, auxiliars d’ofici forestal o equips d’intervenció amb eines manuals. I ajuda a fer front a “la desestacionalització dels incendis forestals”.

Pardo ha explicat a EL 9 NOU que la decisió parteix d’un informe de Forestal Catalana que avalua la situació de les instal·lacions. “De les 48 torres, només 11 complien els requisits per ser torres.” A més, calia fer-hi inversions per garantir unes bones condicions de treball als guaites.

També s’analitza el volum de primers avisos d’un incendi que arriben de les torres en els darrers anys. “Ens vam preguntar quants incendis havien estat avisats primer per les torres de guaita i la xifra és molt baixa.” A l’hora de decidir on s’instal·laven primer les càmeres, s’ha buscat intentar aglutinar el màxim de superfície

Estiu amb pocs incendis

Segons les dades dels Agents Rurals, des del juny hi ha hagut quatre focs forestals a la comarca que van afectar 0,11 hectàrees. La majoria (0,10), no arbrades.

Els vigilants de la Diputació compten nou incendis i han fet 2.072 actuacions a la comarca. D’aquestes, 23 han estat per dissuadir un possible risc d’incendi. N’han fet 98 de protecció del medi ambient i 455 encaminades a la detecció de punts de risc i revisió d’infraestructures.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't