Irunda Alonso: “No podem deixar de banda que hi ha infants amb complicacions per la covid”

Irunda Alonso, pediatra i directora de l’Equip d’Atenció Pediàtric Territorial de Granollers

VIATGE AL FONS DE LA COVID
Irunda Alonso, de 63 anys, és un volcà d’optimisme i bon humor. Dirigeix una unitat territorial de metges i infermeres pediàtriques que ara encara l’esperada vacunació contra la covid dels més petits.

Per què es va crear l’Equip d’Atenció Pediàtric de Granollers?
Per unificar la pediatria dels CAP Vallès i Sant Miquel, a Granollers, i, posteriorment, la de Canovelles i les Franqueses. El futur de la pediatria passa per aquestes unitats territorials agrupades. Per què? Primer perquè hi ha dificultat per trobar pediatres per a la primària i pensem que als metges nous els semblarà més atractiu treballar en una unitat més gran, amb possibilitats de fer recerca, de fer equip. També ens ha permès augmentar el nombre d’infermeres amb perfil pediàtric, i això ha contribuït a tirar endavant l’atenció a la cronicitat, que és una de les novetats del nostre equip.

L’experiència està sent bona?
Penso que sí, tot i que ens vam constituir just el mes abans de la pandèmia. Es tracta de fer una pediatria de qualitat i que tots els sanitaris puguin fer-la i participar-hi.

La covid us ha ocupat moltes hores aquests dos anys d’equip, oi?
Absolutament i vam haver de reestructurar les consultes. Excepte durant la primera onada, hem preservat la majoria de serveis, com ara les revisions mèdiques d’infants. Fa mesos i mesos que treballem gairebé igual que abans de la pandèmia. El que ha canviat és que ara cal trucar primer per telèfon per explicar què els passa als seus infants i fer la primera valoració. I la covid ens va fer endarrerir la implantació del programa de cronicitat i alguns canvis al grup de criança, que són les mares que acaben de tenir un nadó. Com que no es podien fer presencials, vam fer les sessions on line. I la veritat és que ha tingut bona acceptació. Tot i ser a casa, les mares tenen facilitat per preguntar dubtes o el que sigui a les infermeres. Ha estat molt positiu.

Els infants representa que estaven passant una pandèmia més aviat tova.
Sí.

Fins ara?
Penso que durant les primeres onades hi havia un infradiagnòstic dels nens amb covid. A mesura que s’han anat fent més proves, hem vist que hi havia més covid en nens del que ens pensàvem. Més del 50% dels infants amb covid són asimptomàtics i els que tenen símptomes són molt lleus, l’equivalent a un refredat. Però, alerta, no podem deixar de banda que hi ha infants amb complicacions per la covid. Un tant per cent petit tenen pneumònia, que requereix ingrés. I sobretot cal vigilar la síndrome inflamatòria sistèmica, que és poc freqüent, però es presenta després d’haver passat la covid, greu o no greu. I un nen o nena també pot patir covid persistent, que tot just s’està estudiant ara. Del setembre cap aquí, gràcies a la vacunació dels adults, ha crescut la incidència en el grup de 0 a 9 anys. Continuen sent lleus? Sí. Continuen sent asimptomàtics? També. Però això fa que la càrrega vírica continuï sent molt gran a la societat.

Com està anant la vacunació entre els menors?
Molt bé. Fa molts pocs dies que ha començat, però molt bé. Té molt bona acollida. Les cites estan totes ocupades. Es nota que molts pares tenien ganes de vacunar els seus fills.

Les vacunes que es posen als infants són les mateixes que les dels adults? Cal témer els efectes secundaris?
La base de la vacuna és la mateixa, l’ARN missatger, però la que es posa als més petits és amb un dissolució diferent, n’hi ha menys quantitat. Si a un adult se li’n posa 30, a un petit se li’n posa 10. Amb menys dosi és igual d’eficaç. I pel que fa als efectes secundaris, crec que dona molta confiança que fins ara s’hagin vacunat cinc milions de nens als EUA, el Canadà, Israel… i no s’hagin registrat efectes secundaris imprevistos ni greus.

La pediatra Irunda Alonso, al CAP Sant Miquel de Granollers / Griselda Escrigas

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't