Jèssica Valldeoriola: “La pandèmia ens ha provocat a tots una situació molt desbordant mentalment”

Jèssica Valldeoriola, psicòloga i resposables del centre Psico i Més de Sant Fost

VIATGE AL FONS DE LA COVID
Jèssica Valldeoriola, de 37 anys, és la responsable del centre de psicologia Psico i Més, a Sant Fost. Explica que els efectes mentals més punyents de la pandèmia de la Covid-19 encara han d’aflorar.

Als psicòlegs se’ls ha girat feina amb la pandèmia?
Sí, molta.

De quina mena?
El que jo personalment m’estic trobant en un poble com Sant Fost és molta gent que ha hagut de passar un dol i no ha pogut acomiadar-se en condicions de qui ha perdut. I també m’estic trobant molts joves que potser no tenen un trastorn depressiu però sí que se senten més tristos, més angoixats, amb problemes amb els de casa pel confinament.

Què hauria de fer la gent que no ha pogut passar un dol com cal?
Jo treballo amb elles els acomiadaments simbòlics, per exemple, que escriguin una carta o que apliquin la imaginació. I, sobretot, que intentin recuperar les diferents fases del dol. Si pel que sigui costa una mica més, ha quedat enquistat o és una situació que ja de per si s’hauria complicat en condicions convencionals, llavors passo a fer servir teràpia EMDR…

EMDR?
Són les sigles en anglès de Desensibilització i Reprocessament amb Moviments Oculars. És un mètode terapèutic d’origen nord-americà que serveix per processar traumes.

I per als joves amb neguits?
Busquem recursos que els facilitin estar a casa. Per exemple, la relaxació o el mindfulness. Però també s’ha de tenir clar que no a tots els joves els serveix relaxar-se. Depèn. I també cal establir pautes de comunicació a casa i treballar la gestió de les seves emocions.

S’està parlant molt de la fatiga mental d’un any de pandèmia. Existeix realment?
No sé ben bé si existeix o no i fins que no hi hagi prou estudis no podem dir que hi sigui o no. Però sí que és cert que la pandèmia ens ha provocat a tots una situació molt desbordant mentalment. Molt. Per exemple, pares tancats a casa que havien de treballar d’una manera a la qual no estaven acostumats i que havien de cuidar la canalla petita, ells també amb un munt de deures. Ens ha canviat tot a tots i sense poder sortir, sense veure gent, sense sociabilitzar aquests canvis. O fets més dramàtics, com el de perdre un familiar i no poder haver-lo acomiadat, no poder haver estat al seu costat quan marxava. Realment un xoc mental ens ha quedat a tots.

Vostè com a psicòloga devia tenir per la mà eines per superar aquests xocs.
Jo també he passat moments sobresaturada: amb el meu fill, amb els seus deures, amb la meva feina, amb el meu marit que no podia sortir… El que he anat fent és respirar, apartar-me un moment d’aquest brogit i reunir la família perquè tot allò que ens està passant ho hem de resoldre entre tots i hem de buscar la solució entre tots. I sempre amb sinceritat. També faig servir molt la meditació i el mindfulness. Per a mi han estat i són vitals.

Creu que podrem sobreviure mentalment a aquesta pandèmia?
Tot s’allargarà una mica més del que ens plantegen. Es ven massa sovint: “Ja està, ja ho tenim.” I no. Al principi també ens deien que amb un mes de confinament ho tindríem resolt i, mira, fa un any i escaig i encara no hem tornat al que era abans. Les vacunacions trigaran i trigaran bastant. I quan s’arribi a les condicions normals, trobarem gent tocada. Per exemple, molts sanitaris encara no s’han pogut permetre sentir tot el que els ha tocat sentir perquè continuen a primera línia. Hi haurà un munt de gent tocada que encara no ha sortit. Però jo tinc esperança. Sempre s’ha de buscar allò que t’aporta alguna cosa i crec que la pandèmia ens ha aportat que siguem conscients del que realment cal per viure i ser feliços. Tota la resta són extres per distreure’s.

Jèssica Valldeoriola, psicòloga / Griselda Escrigas

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 861 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't