Joan Manuel Tresserras: “A Espanya no és viable la creació d’una República, a Catalunya sí”

L’exconseller de Cultura i doctor en Ciències de la Informació ha parlat sobre el 2017 com a any crucial per a Catalunya en una conferència al Club de Premsa d’EL 9 NOU

L’exconseller de Cultura i professor de Ciències de la Comunicació a la UAB Joan Manuel Tresserras ha remarcat el moment crucial que viu Catalunya en la conferència que, aquest divendres, ha dirigit a una trentena d’assistents a la sala d’actes del CEMAV, a Granollers.

Tresserras ha estat el protagonista d’un nou acte del Club de Premsa d’EL 9 NOU. El punt d’inflexió del moviment independentista que ha suposat la convocatòria del referèndum per a l’1 d’octubre ha posat el punt culminant. “És la primera oportunitat perquè el poble es pugui enfrontar a l’Estat amb opcions de guanyar”, assenyala Tresserras. L’exconseller assenyala que també és l’oportunitat d’aprofitar “l’espai històric llegat per les classes populars” per fer possible la creació d’una república que “a Espanya no és viable, però a Catalunya sí”.

Amb el referèndum del primer d’octubre hi haurà “un primer estat de la situació” de l’enfrontament polític amb l’Estat. “O guanya l’Estat o guanyem nosaltres. Si es fa el referèndum, que crec que es farà, ja haurem guanyat”, diu Tresserras. “Si convé, desobeirem la llei. L’Estat ho porta tot a l’àmbit judicial perquè és on se sent fort”, remarca.

El professor ha fet un recorregut històric per explicar com s’ha arribat a la situació actual, a les portes de l’organització d’un referèndum en què està en joc el reconeixement de Catalunya com a subjecte polític sobirà. Va recordar que, mentre fa un segle -a principis del segle XX-, la burgesia tenia un projecte per modernitzar el país que es va concretar amb la Mancomunitat, actualment no existeix un projecte d’aquesta classe social per al país. “Durant el franquisme, la burgesia es va acomodar al règim i durant la transició es va constatar que ja no era una classe social catalana, sinó una classe social espanyola nascuda a Catalunya”, va relatar. “No ha calgut fer-los fora, perquè han dimitit; encara hi ha gent influent, però no són una classe dirigent”.

La pèrdua de discurs de la burgesia ha permès que les classes mitjanes -provinents del món del treball, de sectors professionals i educatius, de petit empresariat…- ha pres l’hegemonia per liderar el discurs en un món que globalment està canviant. “Davant de la dimissió de les classes dirigents i davant un Estat espanyol que no té més projecte per a Catalunya que la liquidació de la diferència, ha aparegut una revolució democràtica de la qual en volem ser protagonistes i no espectadors”, va apuntar.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 889 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't