Jordi Mercader: “Molta gent donaria diners per tornar a la situació que plantejava l’Estatut”

El que va ser cap de comunicació del govern de Pasqual Maragall participa al Club de Premsa d’EL 9 NOU

El que va ser cap de comunicació del govern de Pasqual Maragall, Jordi Mercader, ha identificat l’Estatut de 2005, elaborat sota la presidència del dirigent socialista, com un dels factors desencadenants del procés. Amb la vista enrere, i amb el creixement exponencial dels posicionaments independentistes en la societat catalana, Mercader no ha dubtat a indicar que, avui, “molta gent donaria diners per tornar la situació que plantejava l’Estatut”.

Mercader ha participat aquest divendres en un dels actes que, mensualment, organitza el Club de Premsa d’EL 9 NOU. Ha parlat de “L’Estatut de Maragall en l’origen del procés” i, tot i admetre que el resultat final d’aquell estatut, retallat al Congrés de Diputats i amb una sentència contrària del Tribunal Constitucional, no és l’únic factor que explica la situació actual, sí que n’és un dels orígens. Mercader assenyala que també hi han influït el canvi generacional, l’ensenyament, els mitjans de comunicació públic i la crisi econòmica.

Amb tot, la sentència del Constitucional va fer perdre la confiança de molta gent en l’evolució de l’estat de les autonomies i la suma de la “grolleria” del PP per atendre la reivindicació catalana, els canvis de posició de Convergència, la reaparició d’Òmnium, la creació de l’Assemblea Nacional Catalana i el lideratge d’Oriol Junqueras també són elements fonamentals per a la situació actual. “Sabem on som, no sabem ben bé com hi hem arribat, ni sabem com sortir-ne”, diu Mercader.

El periodista ha utilitzat passatges del discurs d’investidura de Pasqual Maragall com a president de la Generalitat, l’any 2003, per assenyalar que “res del que ha succeït era imprevisble”. En aquell discurs, Maragall defensa Espanya com a nació de nacions i, quan es referia a Catalunya com a nació ho feia en tant que subjecte polític, perquè el president li atribuïa una “llibertat de decisió”, reconvertida avui en el dret a decidir. L’Estatut es plantejava llavors com un canvi que donava estatus d’Estat a la Generalitat. “L’esperit de l’estat de les autonomies va durar fins que allò s’encaminava a un tracte específic per a Catalunya. Era impossible que s’acceptés una relació bilateral Catalunya-Espanya”.

Aquella reforma, va ser “despatxada amb molta ceguera” per l’Estat i es va acabar complint el que indicava Maragall en aquell discurs: “Si rebem la callada per resposta, el drama està servit”, havia dit el president en la investidura de fa gairebé 14 anys.

Mercader, que reconeix que “al PP se li va anar la mà amb la resposta a l’Estatut, i al PSOE també” apunta que en la situació actual hi ha “un empat tècnic” a Catalunya. “Amb un empat tècnic es fa molt difícil governar”, admet. El context actual porta a una situació difícil de predir. “El referèndum no es pot pactar. Està prohibit, no perquè no es pugui fer, sinó perquè el Tribunal Constitucional no ho permet ni al govern d’Espanya”. Les sentències del Constitucional impossibiliten fer referèndums els resultats dels quals comportin modificar la Constitució, diu Mercader.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 243 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't