Jordi Puig Rovira: “Ara ja és impensable fabricar i instal·lar enllumenat públic que no sigui amb LED”

Jordi Puig Rovira, de Cardedeu, enginyer de Benito

ANATOMIA D’UN CANVI CLIMÀTIC
Jordi Puig Rovira, de 64 anys, és enginyer tècnic en Telecomunicació i treballa a l’empresa Benito. Nascut a Mataró i veí de Cardedeu, fa 30 anys que s’ocupa de l’estalvi energètic en l’enllumenat.

Vostè va instal·lar els primers llums LED de l’Estat a Cardedeu…
La crisi del 2007 em va obligar a reinventar-me. Jo portava ja uns 14 anys fabricant enllumenat escènic de baix consum alternatiu a la incandescència. Aleshores ja estava explorant on poder fer servir els leds, però encara feien poca llum per a les necessitats del món escenogràfic i, a més, aquella crisi tan profunda feia inviable desenvolupar el projecte led. Vaig haver de buscar un altre sector més adient: l’enllumenat públic. I el 2008 vaig ser el pioner a l’Estat en il·luminar un espai públic amb leds, la plaça de l’Ajuntament de Cardedeu. Estava convençut que allò seria una revolució i, efectivament, aquella fita va marcar un abans i un després en el meu desenvolupament professional.

El 2008 semblava que en poc temps tots els fanals funcionarien amb leds. Ha estat així?
Després d’aquella fita de Cardedeu, quedava molta feina per fer. Millorar el disseny, l’eficiència, la distribució lumínica, salvaguardar la fragilitat dels leds, industrialitzar les lluminàries, baixar costos, etc. I paral·lelament, convèncer els incrèduls de les bondats reals dels leds. El primer a creure en el projecte va ser l’enginyer i aleshores alcalde de Cardedeu, en Joan Masferrer. Però quan em vaig adonar que aquest canvi tecnològic entraria massivament en l’enllumenat públic va ser el 2010, quan el cap d’Obres i Serveis de l’Ajuntament de Mataró, en Toni Saurí, també va confiar en el meu projecte fent-me canviar 600 punts de llum de vapor de sodi a leds. L’èxit va ser rotund, i ho confirma que 13 anys més tard encara funcionen. A dia d’avui, el grup Benito, del qual formo part com a responsable d’enginyeria de producte d’enllumenat públic, estem fabricant i instal·lant unes 100.000 lluminàries cada any. Ara ja és impensable fabricar i instal·lar enllumenat públic que no sigui amb tecnologia LED.

Cal tenir il·luminat un carrer tota la nit, sempre i a tot hora? En què consisteix l’enllumenat eficient?
Tècnicament parlant, l’eficiència de l’enllumenat es mesura en lúmens per Watt (lm/W), o sigui, la quantitat de llum que ens proporciona una lluminària per cada Watt de consum elèctric. Però per parlar d’enllumenat eficient, jo afegeixo també el concepte de la sostenibilitat. Per exemple, també és important valorar quants lúmens som capaços de generar per cada euro de cost de fabricació, o quina és la lluminària amb el menor impacte en la petjada de carboni o amb la millor reciclabilitat dels seus components. Per a mi, l’enllumenat eficient és la suma de tots aquests conceptes. Quant a si hi ha d’haver llum tota la nit a tots els carrers, la reglamentació ja ho preveu i fa temps que promovem la reducció dels nivells lumínics a mitjanit. Després del gran estalvi que va representar el canvi de tecnologia, això representa també una forta reducció del consum elèctric. Estaríem parlant al menys d’un 30% d’estalvi respecte a tenir l’enllumenat al 100% tota la nit.

Està tot inventat per estalviar energia en la il·luminació pública?
En absolut, és apassionant veure que no està tot inventat. Al departament d’enginyeria de producte de Benito, molt mimat per la nostra CEO, l’Andrea Carandell, estem assajant sistemes de control que ajudin a estalviar encara una mica més. Estem començant a utilitzar sensors de presència a fi de millorar també el confort i la seguretat als espais públics, passos de vianants, parcs i jardins. I també treballem perquè les lluminàries siguin més segures, més fiables i s’espatllin menys. Per això acabem de desenvolupar un dispositiu que protegeix les lluminàries de la principal causa d’avaries, les sobretensions permanents. Això també ho podem considerar estalvi energètic, oi?

 

Jordi Puig Rovira, enginyer de Benito
Jordi Puig Rovira, de Cardedeu, enginyer de l’empresa Benito / Albert Llimós

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 134 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't