VIATGE AL FONS DE LA COVID
Josep Ruano, de 42 anys, és de Sant Antoni de Vilamajor i té fàbrica a Castellar del Vallès. Darrere les mascaretes transparents que fan servir els mestres o les persones sordes hi ha la seva l’empresa.
S’imaginava que això de les mascaretes donaria per a tants mesos?
No, ni molt menys. Quan va entrar la covid, la feina va baixar molt i al principi es tractava d’una solució d’emergència. Vam engegar el 2020 i fins ara, que som al 2022.
Tenen calculat quantes mascaretes han fabricat fins ara?
En tenim de dues qualitats. De mascaretes de cotó, en devem haver venut un milió tranquil·lament. I de les mascaretes transparents, que és una altra qualitat, cap a mig milió.
I continuen tenint encàrrecs?
La demanda és una muntanya russa. La gent ens estem guiant pel que s’explica a la tele, la ràdio i els diaris. És a dir, s’informa que puja una onada, la gent comença a comprar. Que ara toca el passaport covid, doncs la gent en compra per poder sortir. Amb l’òmicron es parla de les FFP2, ja que aleshores la demanda baixa una mica. El mercat és una muntanya russa.
Les mascaretes transparents són un dels productes estrella de Rutex. Com van arribar-hi?
Perquè les mascaretes FFP2 tenen una respiració molt dura. Hi ha gent gran que pujant escales s’hi ofega. I, a més, amaguen el rostre de la gent, que a l’hora de parlar també és un problema. Teníem per la mà molts assajos de laboratori per fer un teixit que fos molt més obert i que al mateix temps fos prou tancat perquè no passés el coronavirus, de 0,20/0,30 micres aproximadament. El vam portar a certificar i el van aprovar. La nostra mascareta transparent la va conèixer una persona d’audició limitada i, com que es comuniquen llegint els llavis i amb la llengua de signes, ens va dir que funcionaria perfectament. I de les persones amb problemes d’audició vam passar als gimnasos. Tenim un acord amb els gimnasos DiR i la majoria dels seus clients porten la nostra mascareta perquè a l’hora de respirar només té l’1% de resistència a l’aire. Per fer esport, doncs, també va molt i molt bé. A part que no entela les ulleres.
De quin material estan fetes aquestes mascaretes transparents?
És d’un material artificial que es diu poliamida. Prové del petroli, però és sostenible perquè la que fem servir nosaltres prové del reciclatge. Tot el que fem és ecosostenible, fins i tot la goma és sense làtex.
Quines exigències els demanen per certificar una mascareta?
La norma UNE 0065 obliga les mascaretes perquè tinguin un mínim del 90% de protecció bactericida. Com es fa? Doncs se situa una colònia de bacteris durant dos dies a sota de la roba i es veu l’avanç, si traspassa o no traspassa la mascareta. I també demana una respiració mínima de 60 hectopascals, que té a veure amb la pressió de l’aire. Si el 100% seria un mur, que no deixa passa res, i el 0%, res, nosaltres tenim només l’1%. És molt i molt baix i, en canvi, de protecció bacteriana tenim un 95% a 30 rentats.
Els vostres teixits semblen una mica de ciència-ficció.
La pandèmia ens ha ensenyat a les empreses tèxtils a reinventar-nos. Què vull dir? Que estàvem estancats amb la moda i la moda ha arribat a un límit. Els grans distribuïdors de roba fan repeticions molt llargues, teixits molt bàsics, tot de ve de fora… Això de la covid ens ha ensenyat a especialitzar-nos en teixits més tècnics.
El futur del tèxtil a casa nostra passa per aquestes robes especials?
I també pels acabats especials. Un cop teixida la roba es banya amb una fórmula màgica perquè faci alguna cosa determinada.
En què estan treballant ara?
Ara estem treballant fort els teixits hidròfobs, que són els capaços d’escopir els líquids, com el vidres als cotxes, i també els antibactericides, sobretot perquè algú que porti un vestit tot el dia no faci olor.
{{ comment.text }}