Joves de Vilamajor, en un concurs de l’Agència Espacial Europea

Participa en la competició CanSat i han dissenyat un mini satèl·lit

Alumnes de l’institut Vilamajor han presentat el seu projecte VilaSat, amb el qual participaran en la competició CanSat, una iniciativa de l’Agència Espacial Europea (ESA) a través del seu programa ESERO per a escoles, en què grups d’estudiants d’Educació Secundària i Batxillerat de tot Europa han de dissenyar, construir i llançar un mini satèl·lit de la mida d’una llauna de refresc.

L’equip està integrat per Hugo Casado, Ariadna Morente, Marc Rico, Albert Romero, Clàudia Romero, Jan Solbes-Godina i Àlex Villá, alumnes de l’assignatura Tecnologia Industrial de primer de Batxillerat de l’institut Vilamajor, de la qual Federico Veguillas és el responsable.

Veguillas també és el professor responsable de l’equip de robòtica Vilabots. “És top punter. Però aquest és el nostre primer any. És complicat i no sabem on arribarem, però estem començant. No és com Vilabots, que tenim un projecte supermadur. Aquesta és una nova aventura”, diu Veguillas.

Destaca que en el grup d’estudiants hi ha dues noies, un fet “important pel tema de les dones i les enginyeries”. CanSat consisteix a crear un equip i fabricar un petit satèl·lit de la mida d’una llauna de refresc, can en anglès. D’aquí el nom del la competició: can de llauna i sat de satèl·lit.

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) llança els satèl·lits amb un coet a una altura aproximada de 1.000 metres i els deixa caure. Llavors s’ha d’obrir un paracaigudes i mentre està caient ha de realitzar dues missions científiques.

A la Primària es mesuren dos paràmetres atmosfèrics –temperatura i pressió– i envia les dades per ràdio a una estació de terra, que és l’ordinador de l’equip. Després l’equip ha de definir una missió secundària inspirada en les missions reals que realitza l’ESA. “Nosaltres intentem uns posicionaments GPS i a veure si el fem tornar”, explica Veguillas.

L’equip, a més, s’ha de comportar de manera semblant a com es desenvolupa aquest projecte realment. Ha de fer difusió, buscar patrocinadors i aliances i gestionar activament el pressupost, entre d’altres. És un treball complex i apassionant. “Per a nosaltres, com he dit, és el primer any i ja veurem com ens en sortim. Tinc esperances però és força complicat”, reconeix Federico Veguillas.

De Catalunya hi ha més d’una cinquantena equips participants. La fase a Catalunya l’organitza l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa, de la UPC, amb la col·laboració dels Departaments de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori, i d’Educació de la Generalitat i d’ESERO Spain. La UPC llançarà només 18 CanSats. Per tant, hi ha una primera fase selectiva basada en l’elaboració i l’entrega d’un informe que s’ha de lliurar els primers dies de març.

L’equip guanyador passarà a la fase estatal, de la qual sortirà l’equip que anirà a la final europea. L’alcaldessa de Sant Pere, Pamela Isús, i l’alcalde de Sant Antoni, Raül Valentín, van rebre els components de VilaSat.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't