Els jutjats de Granollers deneguen el 77% de les ordres de protecció a dones

Dels 123 expedients incoats durant l’any 2017, només 28 van acabar amb una mesura cautelar de protecció a la víctima. És per percentatge més baix de tot Catalunya

Els jutjats de Granollers van denegar durant l’any passat tres de cada quatre ordres de protecció a dones que havien denunciat casos de violència masclista. En concret, de les 123 ordres incoades se’n van adoptar 28 (el 22,8%) i se’n van denegar 95 (el 77,2%). És el percentatge més alt de tots els partits judicials de Catalunya. I està clarament per sobre de les mitjanes de les comarques de Barcelona, que és del 55%, i del conjunt de Catalunya, situat al 49%.

Al partit judicial de Mollet, de les 50 peticions incoades durant l’any passat se’n van acceptar 24 (48%) i denegar 26 (52%). Les denúncies que generen una petició d’ordre de protecció van representar al voltant del 19% de les denúncies per violència domèstica a la comarca. En el cas de Granollers, 121 expedients per 640 denúncies. A Mollet, 50 per 264.

Aquest baix nivell de concessió d’ordres de protecció als jutjats de Granollers s’ha denunciat aquest cap de setmana des de diversos fronts aprofitant la commemoració del Dia Internacional contra la Violència Masclista. En l’acte central de Granollers, dissabte a la Porxada, l’alcalde Josep Mayoral va posar en relació les denúncies registrades l’any passat –640– amb les 28 mesures de protecció concedides als jutjats.

“Només el 4% de les dones han tingut mesures de protecció efectiva”, ressaltava Mayoral, que recordava que el problema de la violència masclista també és present a la ciutat on el Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD) atén actualment unes 120 dones víctimes d’aquesta xacra. “Gairebé cada dia quan llegim el recull de serveis de la Policia Local trobem un acte de violència masclista. Cada dia hi ha en aquesta ciutat tranquil·la dones amb dolor i por.”

També ho va denunciar la marxa feminista de torxes de dissabte al vespre: va fer un recorregut pels carrers del centre i va arribar fins als jutjats del carrer Josep Umbert, on van queixar-se de “la convivència del patriarcat i el masclisme amb el sistema judicial”.

Divendres l’associació feminista Les Fresques, de l’àrea del Baix Montseny, ja va fer un acte davant dels jutjats per lamentar aquesta situació. Van reunir mitja dotzena de dones que van pintar amb guix unes siluetes a terra i van mostrar una pancarta. Dues patrulles dels Mossos les van identificar perquè van rebre un avís des dels mateixos jutjats.

L’ordre de protecció és un mecanisme judicial que permet l’adopció de mesures per protegir les dones que han denunciat un cas de violència masclista i que s’entén que es troben en una situació de risc. Permet que s’adoptin unes mesures immediates encaminades a garantir la seguretat de la dona davant de possibles nous atacs.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 295 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't