La brossa reciclada puja 1,9 punts al Vallès Oriental i arriba al 43%

A Granollers, la recollida selectiva creix quatre punts percentuals però segueix per sota de la mitjana vallesana

El 9 Nou
02/08/2020
Santa Eulàlia de Ronçana

El volum de residus urbans recollits de manera selectiva durant l’any 2019 al Vallès Oriental va créixer 1,9 punts percentuals i es va situar en el 42,8% de la brossa generada. L’any 2018 s’havia tancat amb un 40,9% de la brossa reciclada. L’any 2017, s’estava al 38,2%, segons l’Agència de Residus de Catalunya.

El rànquing de municipis més recicladors el lidera Santa Eulàlia, que arriba al 91% amb un creixement de 27,9 punts, que ha coincidit amb la reimplantació de la recollida porta a porta.

Només un terç dels municipis del Vallès Oriental —13 dels 39— van assolir durant l’any passat un volum de recollida selectiva superior al 50%. Són els mateixos 13 que ja havien assolit aquest percentatge l’any 2018. A banda de Santa Eulàlia, formen la llista Sant Esteve, Santa Maria de Martorelles, Aiguafreda, Martorelles, Sant Antoni de Vilamajor, Lliçà de Vall, Tagamanent, Montseny, Sant Feliu, Fogars, Figaró i Caldes. La majoria d’aquests funcionen amb sistemes de recollida porta a porta.

Es queden a tocar del 50% municipis com Sant Pere de Vilamajor (48,2% amb un creixement de 4,2 punts en un any), Santa Maria de Palautordera (47,3%), Montornès (46,6%) i Cànoves i Samalús (45,2%). Dels 39 municipis, tots excepte vuit, milloren els resultats. Granollers registra un augment de 4,5 punts i arriba al 39% de brossa recollida de manera selectiva, encara per sota de la mitjana comarcal. “Granollers és el sisè municipi de la comarca en augment i el primer dels de més de 10.000 habitants”, comenta Albert Camps, president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental i regidor de Medi Ambient a Granollers.

La recollida de matèria orgànica va créixer el 0,4% al global de la comarca. “Aquí hi ha molt camp per córrer”, admet Camps, i destaca el repte d’incorporar els grans productors —com bars i restaurants— a la recollida selectiva. L’autocompostatge casolà va créixer el 7,6% però representa un volum molt més petit de tones: 378,8 durant tot l’any passat.

Sobre les dades, Camps destaca la importància de la reducció dels quilos de residus generats per cada habitant durant l’any. “És nou en un context de creixement econòmic que sempre portava més generació de residus.” A més, el descens és més gran en la resta, la part que, majoritàriament, no es recicla amb un descens del 4,4%. L’any passat, el 89% de la resta va destinar-se a un tractament mecànic biològic que permet recuperar alguns elements valoritzables.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 889 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't