La Cambra reclama a l’Estat que inverteixi 500 milions d’euros per fer el quart cinturó fins a Granollers

El president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, ha posat el quart cinturó fins a Granollers a la llista d’inversions prioriàries que hauria d’assumir el govern espanyol a Catalunya de forma urgent. La Cambra ha fet balanç del compliment de la disposició addicional tercera de l’Estatut.


El 9 Nou
11/06/2012

El president de la Cambra ha fet balanç dels cinc anys de vigència de la disposició addicional 3a que es va acordar en el nou Estatut i on amb l’aprovació d’aquesta disposició addicional, fora del text de l’Estatut, s’acordava el compromís de l’Estat que les inversions en infraestructures del govern espanyol, durant un període de 7 anys, quedarien fixades en el percentatge del PIB que aportava Catalunya en el conjunt de l’economia espanyola.

Miquel Valls ha fet un balanç negatiu del resultat d’aquests cinc anys, tot i que només s’ha limitat a informar de les xifres sense entrar a qualificar o valorar els incompliments del govern espanyol del PP.

Les xifres indiquen que dels cinc anys de la sèrie històrica d’aquesta disposició addicional 3a, només l”exercici del 2007 està liquidat. S’han registrat incompliments amb la resta d’anys, amb una especial incidència durant l’últim exercici del 2011, on queden pendents d’invertir hores d’ara uns 969 milions, la xifra més gran dels quatre exercicis pendents.

La xifra del 2011 surt d’una estimació feta per la Cambra de Comerç de Barcelona a partir de les dades d’execució facilitades per la Intervenció General de l’Estat, on es comptabilitzen no només les inversions en infraestructures, que és el que obliga l’esperit de la disposició addicional, sinó que aquesta Intervenció General inclou també altres inversions i exclou les transferències de capital, que sí estan previstes en la disposició addicional.

Doncs bé, a partir d’aquestes consideracions, el servei d’estudis de la Cambra ha fet un càlcul amb aquestes dades de la Intervenció i els ha permet afirmar que el grau d’execució de les inversions de l’Estat previstes per l’exercici del 2011 ha estat de mitjana a l’Estat del 66,3%, mentre que a Catalunya aquest registra baixa fins el 35%, la xifra més baixa d’execució mai registrada a Catalunya en relació amb les previsions d’inversió i la més castigada de l’Estat atès que aquesta xifra és la més baixa d’incompliment de totes les autonomies de l’Estat, segons les dades de la Cambra.
El resultat és que l’Estat havia previst invertir 16.918 milions en el conjunt de l’Estat, i que a Catalunya li pertocava el 18,6% d’aquesta quantitat, 3.145 milions. La realitat de l’exercici ha estat que l’Estat només s’ha invertit el 66,3% dels 16.918 milions, és a dir 11.217 milions, i a Catalunya s’han invertit 1.116 milions, el 35% de les previsions d’inversions de l’Estat.

La xifra que queda pendent d’invertir arriba als 969 milions. La lletra de la disposició addicional diu que en cas que aquesta inversió pendent no s’executés en l’exercici del 2013, s’hauria de transferir en un pagament a la Generalitat el 2014.

En relació amb com s’han de pagar aquestes quantitats pendents, Valls ha explicat que l’exercici del 2010 és l’únic que està liquidat i finalitzat. Pel que fa als exercicis del 2008 i el 2009.amb 759 milions i 211 milions respectivament, el govern espanyol hauria de fer una transferència de capital aquest 2012 per la quantitat total 970 milions.

Els 719 milions que es van deixar d’invertir el 2010 s’han de pagar dos anys després, per tant durant el 2013 i per tant haurien d’estar inclosos en els Pressupostos Generals de l’Estat del 2013, que s’han d’aprovar pel govern espanyol durant el setembre pròxim.

Els 969 milions que queden pendent del 2011 s’han de pagar el 2014.

La Cambra no només es limita a xifrar les quantitats pendents d’inversió per part de l’Estat sinó que inclou una proposta d’inversions per destinar aquests poc més de 2.600 milions que hi ha pendents per part de l’Estat.

Els projectes prioritaris serien els clàssics que porta reivindicant la Cambra els últims anys. Per una banda els 500 milions de nous accessos terrestres al Port de Barcelona viaris i ferroviaris; els 300 milions de l’Estació de la Sagrera; els 500 milions de l’autovia B-40 fins a Granollers; els 300 milions del nou accés de l’Estació de Sants a l’Aeroport del Prat; i els 1.000 milions restants es podrien destinar a obres per avançar en el ‘Corredor del Mediterrani’, dels que 400 milions s’haurien d’invertir en el tercer carril fins a Tarragona per resoldre definitivament el nus de Castellbisbal.

Miquel Valls ha dit que aquests poc més de 2.600 milions, en cas de què arribin a la Generalitat, s’han de destinar en inversions en infraestructures perquè ”són finalistes” i per tant, segons el president de la Cambra, no es poden destinar a reduir el dèficit de la Generalitat.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't