La cinquena onada frena les bones expectatives pel turisme al Vallès Oriental

Les restriccions i la davallada de públic estranger han estat un cop dur per al sector


31/07/2021
Granollers

La cinquena onada de la Covid-19 ha frenat en sec les bones expectatives del turisme per aquest estiu. Les restriccions que han entrat en vigor durant les últimes setmanes, juntament amb la recomanació de no viatjar a Catalunya que diversos països europeus han fet als seus ciutadans, han suposat un cop dur per a un sector molt tocat per la coronacrisi. L’optimisme de fa tan sols un mes ha deixat pas en qüestió de setmanes a la sensació d’estar a la corda fluixa.

“Sentim que tot penja d’un fil. Amb una mica de sort, podríem tancar l’agost amb una ocupació del 78%, que tenint en compte les circumstàncies actuals seria un balanç força positiu. Però ens trobem en una situació d’incertesa en què costa molt fer previsions i cal agafar-ho tot amb pinces”, apunta Javier Pérez, director de l’hotel Mas Salagros de Vallromanes, que aquest mes de juliol ha registrat una ocupació del 50%.

“Hem notat molt la davallada del turisme estranger. Quan països com França diuen als seus ciutadans que no visitin Catalunya, a nosaltres ens fa molt de mal”.

En la mateixa línia s’expressa el director de l’hotel Edelweiss de la Garriga, Gerard Gazo. “Al principi de l’estiu semblava que ens començàvem a recuperar d’un any nefast, però amb la cinquena onada totes les nostres previsions es van desinflar. Hem tingut moltes cancel·lacions de turistes estrangers que no s’han compensat amb el turisme de proximitat. El juliol no ha anat bé, i l’agost fa mala pinta”. L’ocupació mitjana de l’Edelweiss durant el mes de juliol ha estat del 40%.

“Entre els mesos de maig i juny vam tenir una ocupació del 50%, que en un context com l’actual és una xifra molt decent i ens permet seguir essent viables malgrat tot. El mes de juliol tampoc està anant malament, però l’ocupació serà inferior a la d’anys anteriors”, afirma el director del balneari Termes Victòria de Caldes, Joan Anglí.

“Pel que fa a l’agost, en una situació de tanta incertesa costa molt fer un pronòstic. Ens agradaria ser optimistes, però de moment només tenim un 40% de reserves, i això és menys del que teníem l’any passat per aquestes dates. La gent dubta i reserva a última hora perquè està pendent de si pot anar de vacances o s’ha de quedar a casa. Si abans tothom ens demanava els preus, ara ens pregunten per la política de cancel·lació”.

“La gent està a l’expectativa i es mou més tard que en condicions de normalitat. Tot i que la situació és d’incertesa, sembla que les coses s’estiguin animant de cara a l’agost. Però tot dependrà de l’evolució de la pandèmia”, afegeix la responsable de Reserves de l’Hotel Balneari Blancafort de la Garriga, Lídia Carrión. “Durant els mesos de juny i juliol hem tingut ocupacions del 50% en caps de setmana. Són xifres inferiors a les d’abans de la pandèmia, quan arribàvem a fregar el 70%. Que Catalunya sigui un punt negre al mapa europeu de la Covid, es nota”, conclou.

Dos anys de pèrdues

“L’estiu havia començat molt bé. Des del mes de juny vam tenir moltes reserves i l’ocupació havia de ser molt alta fins al setembre. Però aleshores vam haver de fer front a una gran onada de cancel·lacions”, lamenta el director del càmping El Vedado de Vallromanes, Francisco Caballé.

“El 95% del nostre públic són turistes estrangers. Si als seus països els arriben notícies catastròfiques sobre Catalunya, s’espanten i deixen de venir. Haurem de veure què passa els propers mesos, però ara mateix l’escenari és molt dolent. I cal tenir en compte que ja sumem dos anys consecutius de pèrdues”.

Can Burguès Agroturisme, de Santa Eulàlia, ha pogut sortejar la caiguda del turisme estranger amb un augment dels visitants de proximitat, però tot i això tancarà el mes de juliol amb baixa ocupació. “No ha estat un bon mes. Al juny teníem un 80% de reserves, però quan va arribar la cinquena onada van caure fins al 50%. Hi ha molts estrangers que tenen ganes de venir, però l’obligació de fer dues setmanes de quarantena quan tornin als seus països els fa fer enrere. L’agost fa més bona pinta. A hores d’ara tenim plenes les reserves, però no descartem més cancel·lacions si la situació sanitària no millora”, avança la propietària de la casa rural, Marta Margenat.

Incertesa

Les associacions que agrupen els professionals del sector turístic fan valoracions i pronòstics diferents d’aquesta temporada d’estiu en funció dels seus àmbits d’influència. Si l’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny afronta l’agost amb optimisme, Hotels Vallès Oriental, que representa hotelers d’arreu de la comarca, es mostra més prudent a l’hora de fer valoracions.

“A principis de juliol tot anava molt bé, però les restriccions posteriors i el fet que Catalunya sigui un punt negre ens han fet mal. Si al principi tothom tenia ganes de sortir i celebrar, ara tot són cancel·lacions. El mes de juliol ha estat fluix, i les previsions de cara a l’agost són incertes. Ens cal el turisme estranger, i a hores d’ara no sabem quan tornarà”, apunta la presidenta d’Hotels Vallès Oriental, Sílvia Brunet.

“És cert que els hotels encara estan patint, però sectors com el de les cases rurals s’estan animant. Sembla que, arran de la pandèmia, molta gent busca més contacte amb la natura. No serà un estiu per tirar coets, però l’ocupació serà bona”, matisa la portaveu de l’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny, Sílvia Arau.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't