La comunitat islàmica Al Huda, de Mollet, recupera les claus i entra al seu local més de 8 anys després

L’Ajuntament adverteix que si volen fer obres o alguna activitat, hauran de demanar llicència

La comunitat islàmica Al Huda, de Mollet, ha recuperat les claus, que li ha lliurat l’Ajuntament i ha pogut entrar al seu local, entre els carrers Àngel Guimerà i Avinguda de Badalona, després de més de vuit anys de no poder fer-ho.

La decisió de l’Ajuntament de permetre l’entrada al local arriba després de mesos de mobilitzacions de la comunitat que reclamava, primer poder obrir una mesquita i, després un centre cultural. L’Ajuntament adverteix, però, que el fet de poder entrar no vol dir que tinguin llicència per fer-hi activitats.

Les darreres mobilitzacions s’havien fet davant del bloc de pisos on viu l’alcalde fins que un el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya les va prohibir i va demanar a l’entitat que es manifestés en altres llocs.

La decisió municipal també arriba després que la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya es reunís amb l’alcalde i s’oferís a fer de mediadora en el conflicte.

El president d’Al Huda, Ahmed Balghouch, atribuïa la recuperació de les claus a les mobilitzacions. “Això ha estat després d’una lluita de vuit anys. Una lluita conjunta, pacífica i civilitzada. No ha estat fàcil, ens havien posat sempre obstacles i tampoc permetien que féssim activitats que estan permeses en un local de la nostra propietat”.

Balghouch ha dit que l’entrada al local ha estat només un primer pas i que continuaran amb les seves demandes. “Aquest local és de l’associació Al Huda. Avui hem fet el primer pas que és accedir a la nostra propietat i seguim reclamant poder fer les activitats que estan permeses per l’ordenança municipal. El que permet la llei no ho pot prohibir la voluntat d’un pol´ític”.

El president anunciava que al nou local es faran les activitats que no es poden fer a l’actual mesquita del carrer Sant Ramon, per manca d’espai. I citava “ensenyament dels infants, formació i activitats culturals de les dones”.

Mediació

Balghouch ha insistit que l’accés al local ha estat fruit de la mobilització. “Aquest canvi ha vingut després d’una lluita que hem portat a terme al carrer, no ha estat cap regal ni cap favor. I perquè està dins de la legalitat”. Ha admès, però que “hi ha hagut mediacions” i que continuaran parlant amb l’Ajuntament.

De fet, el president d’Al Huda, no descarta continuar amb les mobilitzacions: “Les manifestacions continuaran fins que ens reconeguin els nostres drets”. I ha insistit en què: “quan vam comprar el local, era permès l’ús de centre de culte; el propietari ens va mostrar un certificat conforme estava permès, `però després es va fer una modificació urbanística. Després d’haver comprat el local i haver-nos reunit amb l’Ajuntament”.

I afegia que és possible un nou canvi urbanístic: “Les lleis fetes per les persones es poden canviar, no han caigut del cel”.

Balghouch remarca que la sentència judicial que dona la raó a l’Ajuntament afecta a la llicència per obrir una mesquita, però que no hi ha cap sentència que prohibeixi els usos socioculturals. De fet, però la darrera petició que va dirigir a l’Ajuntament per poder fer-hi acivitats socioculturals, va ser rebutjada.

Agents de la Policia Municipal de Mollet al davant del local ,al setembre del 2013/Ramon Ferrandis

Balghouch explica que ara es dedicaran a netejar el local, que està molt brut després de més de vuit anys tancat, i després estudiaran amb els tècnics municipals i els seus propis tècnics si cal fer alguna obra per començar a fer alguna activitat.

Anuncia que es prendran “un temps de descans i reflexió després de tant de temps que hem estat lluitant” i que “en el seu moment” comunicaran a l’Ajuntament les activitats que hi portaran a terme “d’acord amb el que permet la normativa”.

En aquest sentit, la primera tinent d’alcalde i regidora de Desenvolupament Econòmic i Urbà, Mireia Dionisio, ha dit a EL 9 NOU que “la comunitat ha recuperat les claus perquè així ho va demanar el dia 1 de febrer i perquè té dret a entrar en un local de la seva propietat”.

Però adverteix que “no hi ha hagut cap canvi a nivell administratiu” i que per fer obres al local i portar-hi a terme alguna activitat, hauran de demanar la corresponent llicència. “Si volen fer-hi obres o fer-hi alguna activitat hauran de demanar llicència i complir la normativa, com qualsevol propietari. Que hi puguin entrar no vol dir que hi puguin fer el que vulguin”.

600.000 euros per 550 metres quadrats

Al Huda va comprar el local, d’uns 550 metres quadrats, per uns 600.000 euros per destinar-lo a centre de culte ja que la mesquita que ara ocupen en uns baixos d’un bloc de pisos del carrer Sant Ramon només té uns 200 metres quadrats i ha quedat petit, especialment quan es fan les oracions.

El conflicte amb l’Ajuntament va arrencar a mitjans de l’any 2013. Des del 10 de juliol i fins el 2 d’octubre, la comunitat va fer les pregàries a la porta de l’Ajuntament en protesta per la prohibició d’obrir la mesquita.

El 20 de setembre, un grup de membres de la comunitat va trencar el precinte del local i el va ocupar durant quatre dies, fins que van ser desallotjats per la policia. Dues persones encara s’hi van quedar tancats fins el dia 2 d’octubre, quan la policia els va desallotjar. Ara, vuit anys i tres mesos després, la comunitat hi ha pogut tornar a entrar.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 147 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't