La consellera de Territori, Sílvia Paneque; l’alcalde de Fogars, Albert Rovira, i el president del Consorci Besòs Tordera, Òscar Sierra, van inaugurar divendres al matí la nova Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de la Costa, al terme de Fogars, que ha permès millorar el sanejament de les aigües residuals del poble i tenir una capacitat de 12 metres cúbics diaris d’aigua a tractar.
Substitueix l’antiga depuradora de la Costa, d’uns 50 anys, que havia quedat molt obsoleta i no permetia complir els paràmetres de qualitat de l’aigua que s’exigeixen.
La nova planta va començar a funcionar a finals del 2024, després d’un any d’obres per retirar l’antiga depuradora, instal·lar-ne una de provisional i fer la construcció de la nova. L’execució dels treballs l’ha fet el consorci i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) hi ha aportat els 614.000 euros per finançar el projecte.
La gestió de la nova planta va a càrrec del consorci, a diferència de l’antiga, que gestionava directament l’Ajuntament de Fogars. “No teníem gaires recursos per mantenir-la i havíem d’anar tirant de subvencions i fons de l’Ajuntament per poder-ho fer”, explica Albert Rovira.
La planta queda situada a la dreta de la carretera BV-5119, pujant cap a la Costa, i a l’esquerra de la ribera del riu Tordera. La nova instal·lació, que es troba al mateix lloc que l’antiga, suposa un “important pas qualitatiu en el tractament de les aigües residuals domèstiques”, segons apunta el consorci.
La dimensió fins als 12 metres cúbics diaris de capacitat dobla pràcticament la que hi arriba actualment, d’uns 6,5. Això s’ha fet així perquè el poble encara té parcel·les disponibles perquè s’hi edifiqui i s’hi instal·lin nous veïns. La Costa té uns 150 habitants.
La depuradora està formada per un circuit que comença en un pou que decanta els sòlids pesants que arriben a l’aigua; un tamís per retenir els objectes; un tanc polivalent i un contactor biològic amb decantació. També té dos edificis que sumen quatre quilowatts instal·lats de plaques fotovoltaiques. “Lúltim mes només hem consumit dos quilowatts. La planta és autosuficient”, explica el cap d’Enginyeria del consorci, Simon Riera.
Sílvia Paneque va insistir a avançar en la reutilització dels recursos disponibles i a continuar desplegant tecnologies per assegurar l’aigua. També va afegir que la conca del Besòs serà en un futur un “pol de regeneració importantíssim per mantenir la dotació d’aigua”.
{{ comment.text }}