La cuinera de Granollers Ada Parellada pronunciarà el pregó de la 71a edició de les Fires i Festes de l’Ascensió. El pregó és l’acte amb el qual s’encetarà l’edició d’aquest any que, de nou, tindrà l’economia verda i circular com a eix. La pregonera pronunciarà el seu discurs dimarts, 16 de maig a 2/4 de 8 a la Sala Tarafa de la ciutat. Prèviament haurà participat en la recepció i arribarà des de l’Ajuntament a la Sala Tarafa companyada pels gegants de la Ciutat, l’Esteve i la Plàcida.
Ada Parellada (Granollers, 1967) serà la tercera de la seva família que prununcia el pregó de l’Ascensió. Abans ho han fet el seu pare, Francesc Parellada, el 1983, i el seu germà Ramon, el 1996.
La pregonera és filla de la Fonda Europa, un dels establiments més emblemàtics de la ciutat, amb 250 anys d’història. Reconeguda amb la Creu de Sant Jordi el 2016, va començar el seu projecte culinari en solitari el 1993. Llavors va obrir el restaurant Semproniana a l’Eixample de Barcelona.
Diverses publicacions
Ada Parellada és autora d’una vintena de llibres de receptes. El 2012 va escriure la novel·la Sal de vanilla. L’última publicació és de 2022: Sopes. Brous escudelles i sopes fredes. També ha col·laborat en diferents mitjans de comunicació en els quals ha reivindicat la necessitat de recuperar els hàbits culinaris a les llars. Actualment col·labora a Catalunya Ràdio, a Ràdio Estel i també escriu articles al digital El Nacional.
També ha fet nombroses xerrades i tallers per educar en alimentació. Són activitats dirigides a famílies amb infants. La pregonera de l’Ascensió és una activista contra el malbaratament alimentari. En aquest sentit, és patrona de la fundació Espigoladors i ha participat en accions per fer palès aquest problema mundial. Al mateix temps, és patrona de la fundació ASCA, Acció Solidària contra l’Atur.
Un dels seus projectes, el Menú Circular, es va impulsar el 2021, arran de la pandèmia. Aquest és un projecte solidari amb impacte social i econòmic. Té com a objectiu garantir el dret a l’alimentació de les persones vulnerables i, alhora, reactivar el sector de la restauració.
La pregonera també és comissària de l’exposició itinerant “Què mengem avui?”. L’exposició aborda aspectes culturals de l’alimentació. És fruit de la col·laboració del Museu de Ciències Naturals de Granollers i hi col·labora la Diputació de Barcelona.
{{ comment.text }}