La despesa energètica i els fons europeus fan créixer el pressupost de Granollers fins als 104 milions

Tots els grups de l’oposició hi han votat en contra, tret de Junts, que s’ha abstingut

L’augment previst dels costos energètics i els contractes de serveis, els diners europeus dels fons Next Generation i l’augment salarial dels treballadors fan que el pressupost de l’Ajuntament de Granollers de l’any 2023 creixi un 7,8% i passi dels 96,9 als 104 milions d’euros.

“Encara que ho pugui semblar, aquestes no són uns pressupostos expansius“, advertia el regidor d’Hisenda, Jordi Terrades, en el ple d’aquest dimarts que va aprovar els comptes amb els únics vots de la majoria de govern socialista.

Els grups d’ERC, Cs i Primàries hi van votar en contra mentre que el de Junts, es va abstenir.

El capítol d’inversions és el que més creix. Passa d’11,2 a 13,1 milions, un 16,4% per l’impacte dels projectes finançats amb fons europeus, entre els quals l’Anella Verda al voltant del Congost, amb 1,8 milions.

També és rellevant l’1,9 milions que es destinen a la reforma de les piscines municipals, un projecte que s’ha hagut de refer arran de l’increment dels costos.

“Hem fet mans i mànigues per quadrar el pressupost”, va dir Terrades, que va admetre que algunes partides que figuraven en el pressupost del 2022, no apareixen, tot i que espera poder-les afegir quan es disposi del romanent de tresoreria d’aquest exercici, al març de l’any vinent.

En aquest sentit, avançava que es podrien destinar uns 500.000 euros a plans d’ocupació, a subvencionar la contractació en empreses a beques de casals d’estiu i 50.000 euros més a emergència social.

Del capítol d’ingressos, destaca l’augment de les transferències de l’estat en uns 3 milions d’euros més o la recaptació per l’augment de les taxes que passarà de 18 a 19,3 milions.

ELS ARGUMENTS DE L’OPOSICIÓ

Núria Maynou, d’ERC, justificava el vot contrari pel poc marge de temps que ha tingut el grup per estudiar els comptes.

També acusava el govern de no haver fet abans el procés de transició energètica, fet que hauria reduït l’impacte de l’augment dels costos energètics.

“Són pressupostos de continuïtat. Estem en una situació d’estancament“, va dir Maynou, que va remarcar que els fons Next Generation són només conjunturals.

Àlex Sastre, de Junts, lamentava que el govern no hagi acceptat propostes de l’oposició, però va justificar l’abstenció pel compromís del govern d’incloure noves partides quan es disposi del romanent de tresoreria.

Jorge Pavón, de Ciutadans, insistia en criticar l’increment d’impostos. “L’Ajuntament hauria d’ajustar les partides. Hi ha marge per no apujar impostos“, va dir.

I Joan Ricart, de Primàries, criticava que no s’hagi pogut fer un debat conjunt dels pressupostos i les ordenances fiscals. “Hi ha poc debat. Voldríem tenir més informació i més participació”, va dir.

LA PREGUNTA

Al debat de política general al Parlament quina creu que ha de ser la prioritat?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't