La Diputació ajorna la reobertura de Sant Miquel del Fai i no hi posa data

L’organisme presenta el pla d’usos i les actuacions per adequar l’espai natural

La Diputació de Barcelona, propietària de  Sant Miquel del Fai des de fa un any i mig, no posa data a la reobertura de l’espai natural. El diputat de Presidència, Jordi Martí, ha apuntat que la complexitat de les actuacions previstes i els informes mediambientals han afectat el calendari de previsió d’obertura. Ara, a aquests condicionants, s’hi han afegit els desperfectes que la pluja han ocasionat al recinte.

“No volem precipitar-nos a l’hora de marcar un termini d’obertura per fases. No és prudent ni seria correcte fer-ho”, ha manifestat Martí.

El diputat va participar aquest dilluns en la presentació del pla d’usos i les actuacions que la Diputació de Barcelona fa en aquest espai. A l’acte, celebrat al mateix recinte de Sant Miquel del Fai, hi han assistit els alcaldes de Sant Feliu de Codines, Pere Pladevall, el de Bigues i Riells, Joan Galiano, l’alcladessa de Sant Quirze Safaja, Anna Guixà, el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, David Ricart, i representants dels delegats territorials de la Generalitat a Barcelona i a la Catalunya Central

Em la reunió s’ha informat de les diferents actuacions que ha fet la Diputació de Barcelona per millorar la seguretat de visitants i treballadors, en un entorn molt vulnerable als efectes climatològics i amb afectacions rellevants a causa dels temporals d’aquest any.

Totes les intervencions han de contribuir a millorar la integració del conjunt en el medi natural i, també, a preservar i revitalitzar el conjunt patrimonial, tant l’històric com també el geològic i natural,

Consolidació de talussos

Entre els projectes en curs, hi ha actuacions per estabilitzar els talussos i evitar la caiguda de pedres en les cingleres que envolten l’espai, sobretot des de l’entrada al recinte pel Pas de la Foradada fins al salt del Tenes.

La Diputació també treballa en la renovació dels sistemes d’il·luminació exterior del recinte, amb la substitució de les lluminàries i cablejats exteriors per sistemes integrats en l’espai, i en la renovació dels 1.500 metres de baranes de tot el circuit, així com del conjunt d’instal·lacions i serveis dels diferents edificis.

El conjunt de Sant Miquel del Fai es troba dins del Pla Especial d’Interès Natural (PEIN) dels Cingles de Bertí i per això ha estat necessari fer un estudi d’impacte ambiental de totes les actuacions, algunes de les quals tenen limitacions i només es poden fer entre els mesos de setembre i febrer.

També s’ha fet un estudi geològic i arqueològic del conjunt de les coves, estudis de fauna i flora i de gestió forestal de les 70 hectàrees de la finca, que comporten la neteja i la gestió forestal del conjunt.

Lleure i divulgació històrica

El pla d’usos preveu l’ordenació dels espais que componen el conjunt, integrat pel patrimoni cultural i també el natural. La geologia, l’aigua i la biodiversitat són definits com elements característics de Sant Miquel del Fai, L’objectiu és fomentar la seva qualitat educativa i divulgativa, adreçada a tot tipus de públic, ja sigui escolar o familiar, com l’especialitzat i l’internacional.

El Pla actua en diferents àmbits dels espais. Per una part la zona forestal, amb una proposta de gestió activa de les masses forestals i la biodiversitat, tant per a la prevenció d’incendis com també per una finalitat científica i demostrativa. I, de l’altra, les àrees d’accés i serveis, com el condicionament de l’aparcament i l’espai de benvinguda o l’adequació dels accessos per a persones amb mobilitat reduïda. Pel que fa als espais patrimonials històrics i naturals, el Pla aposta per l’eliminació d’alguns dels elements constructius i per la seva naturalització, així com per l’adequació de les sales i espais per a la seva correcta legalització i ús.

El Pla també aposta per la promoció de la Casa del Priorat per a exposicions permanents vinculades a l’espai històric i natural, i una sala com espai polivalent per a l’organització d’activitats per part dels ajuntaments i les entitats dels municipis propers. En aquesta línia, el Pla proposa un conveni de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya pel funcionament com a Centre d’Interpretació de l’EIN Cingles de Bertí, així com convenis amb els ajuntaments i els consells comarcals per al funcionament de l’equipament.

Durant la trobada, el diputat Jordi Martí va destacar que, des que la Diputació va adquirir la finca, l’any passat, s’ha posat “mans a l’obra per redactar informes i elaborar dictàmens i estudis per posar en ordre el conjunt d’actuacions a realitzar”.

Martí apunta que es treballa amb els ajuntaments per les llicències d’obres, però amb l’agreujant que els últims dos mesos, s’han patit els efectes de l’elevada pluviositat a la zona, amb problemes d’inundacions i despreniments de pedres que han alterat el calendari d’actuacions. “Hem hagut d’actuar amb una certa emergència perquè els futurs treballs es puguin dur a terme amb garanties de seguretat”, adverteix.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 124 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't